Софтуер

Как основателят на Oculus извървя пътя от вундеркинд до отшелник

CIO Media

Палмър Лаки не средностатистически 24-годишен младеж. Той е основателят на Oculus VR, компанията която стана синоним на бъдещето на виртуалната реалност.   

Facebook купи Oculus за $2,3 млрд. през 2014 г., оценявайки нейния софтуер като една значима за следващите 10 години платформа. Така Палмър Лаки се превърна в лицето на VR бизнеса на мощната социална мрежа. 
Сега, преди да са изминали 3 години от присъединяването към Facebook, Палмър Лаки напуска компанията. 
Ето какъв път е извървял основателят на Oculus, според изданието Business Insider

Палмър Лаки

Палмър Лаки е роден в Лохг Бийч, Калифорния през 1992 г. Баща му Доналд е търговец на коли, а майка му, Джули, домакиня ангажирана с отглеждането на Палмър и трите му по-малки сестри. 
В детството си Палмър обичал да майстори различни неща, включително собствен компютър и устройства за игри. За известно време бил доста увлечен от лазерите и дори си причинил малко нараняване на едното си око докато експериментирал с тях. 
За да намери начин да финансира разнообразните си интереси, 16-годишният Лаки започнал бизнес – поправял iPhone-и и след това ги продавал онлайн. По този начин той си осигурил приходи от поне $36 хил. 
После Лаки започнал да се интересува от виртуална реалност – най-вече заради увлечението му по видео игрите. Той похарчил $10 хил. за да изгради конфигурация от компютър със 6 монитора. Но и това не му било достатъчно за този тип преживяване в игра, който искал да постигне, затова си помислил: “А защо просто не поставим малък екран директно върху лицето на потребителя?”
 


Как основателят на Oculus извървя пътя от вундеркинд до отшелник

© CIO Media, Cio.bg

Когато бил на 17 години, в гаража на родителите си, Палмър Лаки започнал да разработва прототипът на Oculus, който по-късно получи впечатляващите $2,4 крауд-финансиране от сайта Kickstarter. 
На този етап Палмър Лаки вече бил във връзка с Брендън Айрайб (Brendan Iribe) - предприемач от индустрията на игрите. Айрайб и няколко негови приятели инвестирали собствени средства за да помогнат за кампанията на на Лаки в Kickstarter. Те нарекли новата компания Oculus VR, а Брендън Айрайб станал неин CEO. 
Визията на Палмър Лаки за Oculus тогава, явно е била доста различна от тази, която се оформя след придобиването от Facebook. “Нямам за цел да спечеля и пени печалба от този проект. Целта е да се платят разходите за части, производство, доставка и таксите на Kickstarter и да останат $10 за пица и бира за да отпразнуваме начинанието”, казва той при старта на проекта.   

 
Кампанията и демонстрациите на Oculus след това наистина поставят Лаки и неговото устройство за виртуална реалност на картата на перспективните технологии. Компанията става обект на повишен интерес, включително от страна на Крис Диксън от известния фонд за рискови инвестиции Andreessen Horowitz. 

 
На първия етап от финансиране Диксън се въздържа да инвестира, но няма значение - Oculus VR събира $16 млн. през юни 2013 г. Преди да са изминали 6 месеца, въждайки нови демонстрации на устройството, Диксън се убеждава в добрите перспективи на разработката и Andreessen Horowitz инвестира $75 млн. в следващата фаза на финансиране през декември 2013 г. 

 
Именно Крис Диксън (който описа своето преживяване с Oculus като това да бъдеш телепортиран) е човекът, който свързва Брендън Айрайб и изпълнителния директор на Facebook. Марк Зукербърг е така възхитен от демонстрацията на шлема за виртуална реалност в офиса на Facebook, че специално посещава офиса на Oculus за да види последната версия.  
В крайна сметка Facebook придобива Oculus за $2,3 млрд. през март 2014 г. 

 
Сделката донася на Палмър Лаки около $500 млн. Тогава той е само на 21 години. 
С малка част от новопридобитото си богатство Лаки си купува къща в снобското градче Адъртън в залива на Сан Франциско (среден доход на домакинство от над $200 000 на година). Той нарича дома си “Комуната” и живее в него със 7 приятели. Съквартирантите прекарват много часове във видео игри.  

 
Палмър Лаки е известен с непретенциозното си облекло – обикновено е облечен в хавайска риза и сандали, но казва че предпочита да ходи бос. “Изобретили сме обувките за да защитават краката ни в неблагоприятна среда. Обаче аз живея в съвременна Калифорния. Тук е съвсем безопасно. Нищо няма да ми стане ако си сваля обувките”, каза преди време Лаки в интервю за Telegraph. 
Сред малкото крупни покупки на Палмър Лаки бе автомобил Tesla S за $120 хил. “Илън Мъск е страхотен човек, който заслужава моите пари”, каза тогава младият милионер пред Telegraph.

 
Независимо от желанието на Палмър Лаки да стои далеч от светлините на прожекторите, все пак той попадна във фокуса на общественото внимание, след като бе съобщено, че взема отношение в предизборната надпревара на последните избори за президент в САЩ. Тогава Лаки потвърди,че е направил дарение от $10 хил. в полза на Доналд Тръмп, но отрече да е правил изказвания и коментари в подкрепа на кандидатурата му. 
После Лаки отново привлече значително внимание през януари 2017 г., когато трябваше да се яви в Съда по делото заведено от Zenimax, в което беше обвинен, че е откраднал технологията на Oculus Rift. Месец по-късно Oculus бе осъдена да плати $500 млн. на Zenimax, от които  $200 млн. за нарушаване на споразумение за неразпространение на информация, $50 млн. за нарушаване на авторски права и още $50 млн. за неправомерно използване на търговски марки. 
След всички тези противоречиви сигнали, през миналата седмица стана ясно, че Палмър Лаки напуска Facebook. 

X