Софтуер

Как автоматизацията променя заетостта и недвижимите имоти?

CIO Media

Автоматизацията вече е тук и ще остане още дълго време. Възходът на машините се подобри значително от Индустриалната революция насам. Но ускоряването на хода на промяната в момента се свежда до дигитализация, феноменът на 21 век.

Трудно е да се повярва, че Apple пусна iPhone само преди 10 години, но дигиталните мобилни устройства сега процъфтяват в нашия личен живот и технологията бързо става повсеместна. Голяма част от развиваната свързана умна и интелигентна инфраструктура се гради върху появяваща се екосистема от сензори, а свързаността расте с бързи темпове, съобщава IBTimes.Интернет на нещата (IoT) е вече тук, докато Gartner изчислява, че миналата година всеки ден са били свързвани по 5,5 милиона нови неща.

Прогнозната дата за общо един трилион активни сензора по света сега е изместена напред - от 2030 на 2025 година. За да стане по-ясно, това ще означава над 120 сензора за всеки човек на планетата.

Този бум на свързаността укрепва растящата автоматизация и промяната вече се усеща, както у дома - Amazon и Google започват да предлагат базиран на изкуствен интелект умен асистент – така и на улицата, където автономните автомобили вече не са само научна фантастика. Автоматизацията действително революционизира нещата, променяйки ролите, бизнес процесите и нуждите на корпоративните недвижими имоти (CRE).

Не е изненадващо, че Интелигентната автоматизация – комбинация от изкуствен интелект и автоматизация – е една от 10-те водещи тенденции в света, посочени от JLL за корпоративните недвижими имоти през 2017 г.

Заседателната зала вече е оживяла за тенденцията на автоматизацията: според KPMG 85% от главните изпълнителни директори обмислят интеграция на автоматизирани процеси през следващите три години. Същевременно, Infosys изчислява, че трима от четирима (76%) вземащи решения висши служители смятат изкуствения интелект за основен за стратегическия успех. И докато увеличаването на автоматизацията изглежда неизбежно, то точният му ефект върху заетостта не е сигурен.

Въпросът не е дали пазарът на труда ще бъде трансформиран от автоматизацията, а как. Роботизацията и автоматизацията вече поемат задълженията по вършени на ръка повтарящи се и рисковани дейности, повишавайки представянето, ефективността и сигурността. Някои такива дейности са описвани като „скучна, мръсна и опасна“ или 3D (dull, dirty and dangerous) работа, смятани за унизителни за служителите.

В много случаи замяната на работата се очаква да е повече частична, отколкото пълна – увеличаване на продуктивността и едновременно освобождаване на хора за по-креативни и стратегически задачи, като така се повишава удовлетвореността от работата и благоденствието на работното място.

Следователно, докато тенденцията е неоспорима, цифрите са спорни. До 2019 г. PwC прогнозира 25% от задачите във всяка категория труд да бъдат автоматизирани. Oxford Martin School стига до там да намеква, че почти половината (47%) от вършената днес работа само в САЩ може да бъде автоматизирана през следващите две десетилетия. WEF прогнозира, че около 60% от работните места имат възможност за 30% автоматизация.

Случаите на загубени работни места заради автоматизацията в промишления и производствен сектор създават новините. Историята за китайски завод, заменил 90% от служителите с роботи и постигнат 250% ръст на продуктивността, е обичайна. Обаче, ролята на „белите якички“ на финансовите пазари също е застрашена.

Фирмите от Уолстрийт са заети да автоматизират, неотклонно замествайки трейдърите с алгоритми, премахвайки едно от три работни места между 2000 и 2013 г., въпреки покачващия се обем транзакции. Голяма холандка банка заменя близо 6000 души с машини, което ще ѝ струва 2 млрд. долара, но ще спестява по един милиард годишно.

Реорганизирането на организацията

За CRE истинската революция в автоматизацията е оползотворяването на работното място.

Автоматизирането на рутинни, прости задачи в бизнес процесите ще помогне за увеличаване на скоростта, прецизността и ефективността на разходите. От перспективата на недвижимите имоти, това означава, че организацията ще бъде реорганизирана.

Работата, която компаниите вършат и начина, по който я вършат се променят. Колкото повече елементи от работата попадат при изкуствения интелект, използването на хора на свободна практика, консултанти и условни работници чрез виртуални трудови борси се увеличава. Това означава, че в бъдеще компаниите ще бъдат по-икономични и по-разпръснати, позволявайки на служителите им да се фокусират върху създаване на стойност.

Затова създаването на талантливи стратегии за привличане и задържане на правилните служители е от изключителна важност. Има две поколения от таланти, които са особено нужни на фирмите за успешното преминаване през извършващите се промени: дигиталното поколение и дигиталнозависимите. Тези групи имат уменията и познанията за технологията, нужна на компаниите да трансформират своя бизнес.   


X