Софтуер

Ценовата война за облака преминава в нов етап

CIO Media

Microsoft, Amazon, Google и други активни играчи в пазара на облачни услуги са готови да започнат нова ценова война. Ако преди понижаването  на цените бе основно в сегмента на виртуалните машини, то сега ще започне намаляване на цените за облачно съхранение и бази данни. Този процес ще продължи през следващите 18 месеца, твърдят анализаторите от 451 Research

През последните 12 месеца тарифите за използване на облачни хранилища са намалени средно с 14%, отбелязват от 451 Research. За сравнение, в същия период цените за виртуални машини са понижени едва с 5%. Рязкото снижаване на цените за съхранение е започнало през III-о тримесечие на 2016 г. Първо са понижени цените на услугите на IBM SoftLayer, след това по-евтини услуги за съхранение са предложили Amazon, Google, и накрая – Microsoft. Следващото поле на ценовата война ще бъдат базите данни, прогнозират от 451 Research. 


Ценовите войни в облачния бизнес
Значителното намаляване на цените на едни или други услуги на крупните облачни доставчици не е рядко явление. Например, в началото на април Microsoft обяви намаляване на тарифите за използване на нейните виртуални машини L-Series, които са част от облачната система Azure. Цената за използване на машина с обем SSD-памет до 5,6TB бе намалена с 60-69%. Компанията не скри, че понижава цените с цел нейните тарифи да не са много по-различни от предложенията на Amazon. 
Крупна ценова война в облачния бизнес се разрази през 2014 г. През февруари 2014 г. Amazon намали цените за стандартно облачно хранилище Amazon Simple Storage Service с 6-22%, в зависимост от обема, а намалението за Amazon Elastic Block Store бе 50%. Веднага след това Microsoft намали цената на дисковото пространство за BLOB-обекти до 20%, а цената за трансакции с хранилищата бе редуцирана с 50%.  

X