Софтуер

Професиите на бъдещето

CIO Media

„Приблизително 50% от всички занаяти на планетата ще изчезнат до 2025 година“, прогнозира футурологът Томас Фрей, основател на DaVinci Institute.

Макар това твърдение за изглежда малко преувеличено, ясно е, че новите технологии - като роботизация, автономни автомобили, 3D принтиране, безпилотни летателни апарати (дрони), изкуствен интелект и виртуална реалност - ще създадат сериозни катаклизми във всички разновидности на пазара на труда, не само технологичния, съобщава Network World.В такъв случай, каква ще е заетостта в бъдещето и как да се подготвите за нея?

Къде е заетостта?

Анализаторът на Altimeter Group Брайън Солис казва, че „роботизираната“ индустрия ще създаде множество нови категории труд. Някои ще са силно технически, като инженер по роботика, програмист по роботика, инженер на дрони. Но ще има и новосъздадени позиции, които не изискват инженерни познания, като инспектор по качеството на роботи, инструктор или съветник по роботи, експерти по AI поведение, AI аниматори и други.

„Докато светът се бори да запази работните места на миналото, иновациите бързо поглъщат работата на настоящето. Всеки ден все повече работни места стават автоматизирани или са изместени от нови технологии в името на прогреса, и това няма да спре“, коментира Солис.

Анализаторът Торстен Волк от Enterprise Management Associates казва, че машинното обучение (ML) и изкуственият интелект (AI) са двете ключови сфери за бъдещ растеж в заетостта.

Примери за заетост в тази насока са архитекти, програмисти, анализатори, инженери на AI и ML за дата центрове, и всичко от изброеното свързано с Интернет на нещата (IoT).

„Създаването на нови работни позиции изисква ново разбиране къде са границите на базираните на AI и ML технологии“, отбелязва Волк.

Според анализаторът на Forrester Дж. П. Гоундер, очаква се компютърната и математическа заетост да нарасне в САЩ с 57% през следващото десетилетие. Тази заетост ще е около изкуствения интелект и свързаните с него големи данни.

„Специализирането ще се оформи в подразделенията на AI, като машинно обучение, когнитивни науки, генериране на естествен език. Тези професии съществуват и днес, но ще имат много по-водеща роля в бъдеще“, казва Гоундер.

Солис вярва, че бъдещата заетост ще включват много нетрадиционни поприща, като съветник по дигиталните валути, дигитални следователи, ревизори на ресурсите, архитекти на виртуална/разширена реалност.

Изпълнители срещу мислители

Според анализатора Джофри Улакот от Technology Business Research, машинното обучение ще създаде работна сила, разделена на изпълняващи директивите на машинното обучение и анализиращи и оценяващи алгоритмите и бизнес резултата от целите на машинното обучение.

„Повече мислене от машините, по-малко нужно мислене от хората“, обяснява той.

Управлението на дата центровете ще е по-малко за диагностика и повече за следене работата на мрежата, а след това идва вземането на решения за промяна на правилата за представянето на приложението, за да се поддържа желаният бизнес резултат.

Традиционната заетост

Макар да продължи да има търсене на традиционни професии, като лекари, медицински сестри, адвокати, банкери и учители, тези длъжности ще изискват задълбочени познания за технологиите и компютърните системи, защото всеки аспект на живота – от комуникации и транспорт до изследвания и образование - ще бъде обхванат от компютърни технологии.

Всички професии ще изискват съответния специалист да разбира, управлява и поддържа различни устройства в допълнение към специализираното компютърно оборудване, свързвано с неговата работа.

Бъдещата заетост, най-вече, ще изисква хората да имат различни умения в много технологични сфери.

Как хората да се подготвят за новата заетост?

Анализаторът Торстен Волк предлага хората, желаещи кариера в „бъдещите“ професии да се научат да премахват днешните обичайни граници и да игнорират конвенционалните правила.

Бъдещите търсещи си работа хора трябва да проверят и изпитат възможно най-много от достъпните технологии с изкуствен интелект, за да се подготвят за „утрешните“ професии. Начинаещите трябва да експериментират с роботизирани играчки, за да се научат да кодират и развиват STEM-умения (наука, технологии, инженеринг и математика).


X