Софтуер

Експерти предупреждават за WannaCry 2.0 без предпазен механизъм

CIO Media

Светът може и да си е поел глътка въздух от мащабната рансъмуер атака, нанесена през почивните дни, но експертите по сигурността вече забелязват нов варианти на този малуер. Откритията им показват, че киберпрестъпниците вероятно работят неуморно за създаването на нови, по-трудни за премахване версии на рансъмуера и подновяването на атаките може да се очаква по-скоро от прогнозираното, съобщава британското издание на IBTimes. Открит е обновен и по-ефикасен вариант на WannaCry, за който експертите казват, че е без предпазен механизъм (kill switch).

 

 

Първата вълна от атаката беше спряна от 22-годишен британски изследовател по сигурността, известен като MalwareTech, който активира предпазния механизъм на оригиналния WannaCry рансъмуер вариант с регистрирането на домейна на вируса. Според експерти на Cyphort, открили новия образец на WannaCry, регистрирането домейна на малуера сега няма да помогне за спирането на атаката.

Изследователите отбелязват, че този конкретен вариант на вируса „използва различен домейн за проверка за интернет връзка, който не може лесно да бъде пренасочен“. Те отбелязват, че образецът идва от четири различни държави – Германия, Южна Корея, Австралия и Дания – което прави малко вероятно да е създаден от учени за тестове.

„Изглежда кибепрестъпнциите са намерили по-умен начин да избегнат откриване чрез „пясъчник“, като се прави регистриране на сайт, който експертите не могат да пренасочат. Тази техника позволява на малуера да продължи да се разпространява“, обяснява Мунир Хаад от Cyphort.

Откриването на новата разновидност на WannaCry показва, че кибепрестъпниците работят за подновяване на своята глобална атака, за което експертите вече предупредиха. 


X