Софтуер

Google навлиза в сегмента на свързаните автомобили с нов Android OS

CIO Media

Android Auto представляваше Google в сегмента на свързаните автомобили, но това се променя. Глобалният технологичен гигант вече е готов със своята специална операционна система (OS) за автомобили, носеща името Android Automotive, съобщава Devicemag.

 

 

За разлика от Android Auto, новият Android Automotive е изцяло променена версия на Android, специално разработена за автомобили. Това означава, че не само получавате интерфейс, а цялата OS мощ на Android във вашата информационно-развлекателна система. Разликата с Android Auto е в това, че с помощта на приложения за смартфон той предоставяше обикновен Android интерфейс върху вашите устройства на таблото.

Google си партнира с Volvo и Audi за първоначалното пускане на своята Android екосистема в автомобили. Операционната система ще бъде включена в автомобилите от ново поколение на автомобилните производители. Компанията представи две версии на Android Automotive - едната е същинската версия, а другата е по-лека версия наподобяваща Android OS за смартфони.

Android Automotive ще се предлага заедно с множество приложения, като Google Maps и Spotify в своята екосистема. Но все още има много въпроси, очакващи своя отговор. Като например, ще има ли разлики между приложенията за Android Automotive и Android Auto? Повече подробности се очаква да бъдат оповестени по време на конференцията I/O по-късно през седмицата.

Навлизането на Google в автомобилния сегмент с напълно развита операционна система отразява големите амбиции на компанията за обвързване със свързаните автомобили. Все пак това не е първото представяне на наличен в автомобили Android. Производители като Hyundai и Honda предлагаха по-стари версии на Android OS в своите коли, но без в това участие да има Google. 


X