Софтуер

Kotlin стана официален език за писане на приложения за Android

CIO Media

Google оповести, че Kotlin - програмен език за Java Virtual Machine, става програмен език от първи клас за писане на приложения за Android. Kotlin е разработен основно от JetBrains, компанията създала IntelliJ. Той е напълно оперативно съвместим с Java, който досега беше основния език на Google за писане на приложения за Android (освен C++), съобщава Тechcrunch.

 

 

Компанията съобщи още, че ще създаде, с участието на JetBrains, фондация за развитието на Kotlin.

JetBrains направи достъпен кода на Kotlin още през 2012 година, а версия 1.0 беше пусната само преди година. Android Studio на Google е базиран на IntelliJ Java IDE на JetBrains, а следващата, трета версия на Android Studio директно ще поддържа Kotlin.

Тъй като Kotlin е съвместим с Java, програмният език и преди можеше да се използва за приложения в Android, но сега Google застава с цялата си тежест зад него. Kotlin включва поддръжка на множество характеристики, които Java не поддържа.

От Google подчертават, че става дума за допълнителен език, а не за замяна на Java и C++.

Струва си да се отбележи, че съобщаването на новината за Kotlin предизвика бурни аплодисменти на I/O – ежегодната конференция на Google за разработчици.


X