Софтуер

ARM иска да имплантира микрочип в човешкия мозък

CIO Media

Микрочиповете са навсякъде в наши дни, а сега ARM започва партньорство с американски университет за изучаване възможностите за имплантиране на чип в мозъка, съобщава ежедневникът Cambridge News.

Компанията със седалище в Кеймбридж и Центърът за сензомоторно невронно инженерство (CSNE) към Университета на Вашингтон подписаха споразумение, според което CSNE ще разработи уникален имплантируем чип, чиято цел ще бъде решаване на невродегенеративни проблеми. CSNE е изследователски център, създаващ иновативни начини за свързване на задълбочени компютърни познания как мозъкът се адаптира и обработва информацията с дизайн на имплантируеми устройства. 

 

 

„Човешкият мозък е една от последните граници за технологичните иновации“, посочва в публикация в блог Карфик Ранджан, директор на ARM за здравните и нови технологии. Според него създаването на двупосочен интерфейс между мозъка и компютър (BCCI) може да разреши състояния, като парализа в резултат на увреждане на гръбначния мозък, изкуствен крайник да усеща топло и студено, временен имплант да помага за възстановяване от сърдечен удар.

Изследователският проект ще създаде чип, който ще може да приема неврални сигнали от мозъка, представляващи желаните за предприемане от парализиран индивид движенията. Така човек ще може да се движи, независимо от парализата си.

Надеждите са в бъдеще устройството да може да изпраща информация и в обратна посока, позволявайки на човек отново да почувства как ръката му докосва.

В проекта ще бъде използван малкият, но мощен процесор Cortex-M0 на ARM.


X