Софтуер

В Китай влиза в сила закон за киберсигурност

CIO Media

В Китай, борещ се с растящите заплахи от кибертероризъм и хакерски атаки, от вторник влиза в сила закон относно стриктното следене и съхраняване на данни от работещите в страната компании.

 

 

Приетият от парламента през ноември закон забранява на доставчиците на онлайн услуги да събират и продават лични данни на потребителите и дава правото на потребителите информацията им да бъде заличавана, в случаи на злоупотреба.

Агенция Xinhua съобщи, че на тези, които нарушат правилата и злоупотребят с лични данни, ще им бъдат наложени големи глоби.

Работещите в страната чуждестранни компании са настоявали приемането на закона да се забави, защото сериозно възпрепятства дейността им.

До момента индустрията с данни в Китай нямаше всеобхватна рамка за защита на данните, а се управляваше чрез неточно дефинирани закони.

Чуждестранни критици на законодателната инициатива посочват, че новият закон ще извади чуждестранните технологични компании от сектори, които властите смятат за „критични“, а също така включва спорни изисквания за проверки на сигурността и съхранение на данни на сървъри в Китай. 


X