Софтуер

IoT може да отблъсне хората от повсеместната свързаност

CIO Media

Ако растящата в света свързаност бъде представена като филм, подходящото заглавие би било „Атаката на Интернет на нещата“.

Нов доклад на Pew Research Center и центъра за Интернет към Elon University – озаглавен “The Internet of Things Connectivity Binge: What Are the Implications?” - предприема различен подход към познатото ни настъпление, съобщава MartechToday. Проведено е допитване сред 1200 експерти за техните предположения за последствията от напълно развит Интернет на нещата (IoT), в границите на следния въпрос:

„След като всеки ден милиарди нови устройства се свързват в IoT, те изпращат и получават данни, които подпомагат местни, национални и глобални системи, както и живота на хората. Но подобна свързаност създава и възможни за използване на уязвимости. След като автомобили, медицинска апаратура, смарт телевизори, производствено оборудване и други инструменти и инфраструктура се обхващат в мрежа, е вероятно атаки, хакове или опасенията от рансъмуер да доведат през следващото десетилетие до това, значителен брой хора да решат да се изключат, или тенденцията за по-голяма свързаност на нещата и хората ще продължи с ненамаляващи темпове?“Петнадесет процента от експертите прогнозират, по думите на автора на доклада Лий Рейни, че „значителен брой (потребители) ще се оттеглят поне до известна степен от свързания живот заради възможните рискове, които биха се появили с развитието на IoT.“

Ако започнете да мислите за това, списъкът с рисковете може да накара всеки да поиска да се оттегли в планинска колиба без никаква комуникационна връзка.

Малуер и злонамерените атаки са достатъчно лоши и сега, когато паролата или финансовата ви информация бъдат откраднати, да не споменаваме хакването на системите за гласуване в САЩ от руското правителство.

Какво става когато малуер зарази свързаните пейсмейкъри, тайно следи живота в дома ви, следи всяко ваше движение с умни дрехи или нарочно създава задръствания?

Някои от експертите прогнозират нови системи за удостоверяване, като биометрични данни, които ще направят IoT съществено по-сигурни, отколкото очакваме от сегашните устройства. Други, като директорът по мобилност в NPR Деймиън Пери казват, че може да има повече регулативен контрол, както Националният борд за безопасност на транспорта (NTSB) в САЩ навлезе в разработването на автономни автомобили.

Огромни количество от лични дани

Но рисковете стигат отвъд малуер за повсеместно проследяване на потребители. Ето какво казва Джудит Донат от центъра Berkman Klein в Harvard за интернет и сигурността:

„Моите опасения относно сигурността на нещата, които са част от широко свързан свят, не са за тяхната сигурност и вредите в случай на хакване (макар това да е доста сериозно), а за опасността произтичаща от тяхното планирано използване: събиране на огромно количество лични данни за всеки човек, докато се вплитат в ежедневието като източник на голямо удобство и глезене.“

Независимо от всичко, повечето от цитираните експерти вярват, че потребителите ще се справят с рисковете, в името на ползите.

„Повечето възрастни в САЩ управляват автомобили, макар това да носи рискове“, казва пред Pew Робърт Аткинсън, президент на Фондация за информационни технологии и иновации (ITIF).

А Жаме Касио от Института за бъдещото (IF) прогнозира, че IoT ще се превърне в това, което е морето за рибата.

„Много хора ще са много дълбоко свързани, но ще за по-малко осъзнаващи това. Мислете за това, като за „електрическия ефект“, при който хората просто приемат, че устройствата или сградите са електрифицирани“, казва той. Скоро „смарт“ или свързано с интернет устройство ще се подразбира за всичко.

Интересното е, че докладът не говори реално за всички тези чудесни предимства и ползи, които IoT ще донесе. Той предлага аргументи, като следния:

Експертите казват, че бизнеса очаква да пожъне огромни дивиденти от предимствата на IoT и че хората по природа търсят да се свързват с други хора, информация и услуги. Освен това, те се аргументират, че обществото ще получи изгода от свързаните инфраструктура и устройства – от транспорт, комуникации, бизнес и промишлени системи до отделни продукти и услуги. В допълнение, докато модерният живот става по-сложен, допитаните посочват, че хората разчитат приспособленията да победят хаоса и се наслаждават да експериментират с нови магически средства. Тяхното желание за нови джаджи често надделява над всеки осезаем риск.

Часове на ден

Ползите за бизнеса са ясни – проследяване на продукти през всяка фаза на веригата за доставка, научаване на всичко нужно за потребителите или конкуренцията, или набелязване на пазарни тенденции преди конкуренцията.

Но ползите за потребителите не са така ясни.

Разбира се, че предпочитаме удобното пред сложното. Но сигурни ли сме, че IoT ще направи нещата значително по-удобни.

В действителност, развитието на IoT до момента предполага, че той само прави живота на хората по-сложен.

Например, имаме два автомобила, чиито табла показват различни нива на интелигентност и свързаност. Но те не винаги работят добре, ползите от тях са по-скоро „гледай ти!“, отколкото спестяващи време, а потока на взаимодействие често е повече от обикновен. Разбора се, телефонните разговори с хендсфри и навигационната карта на таблото са полезни, но няма сериозни ползи извън тези приложения в смартфона.

Трудно е да си представим трудностите, които тези смарт табла ще представляват за всекиго, когато се стигне до тяхната сигурност или други проблеми. Вече трудно смогваме с паролите, добрите практики, архивирането, софтуерни пачове, и новия хардуер, нужни сега за нашите компютри, смартфони и таблети.

Какъв кошмар с поддръжката ни очаква, когато всички притежавани неща ще изискват подобно внимание?

Бизнесът и пазарите имат нужда от това, което IoT може да им даде, но дали хората имат достатъчно време през деня, като потребители, да управляват настройките за сигурност на своя хладилник?


X