Софтуер

11 примера на сериозно подценяване на новите технологии

CIO Media

Понякога следващото голямо нещо е трудно да се забележи. Това важи с особена сила в случаите, когато трябва да защитите постигнатото от вашата компания.

Business Insider публикува подбрани от изследователите на CB Insights някои от най-екстравагантните случаи на шефове на компании, присмели се на нововъведения.Някои от тях са достатъчно стари и вече знаем, че са грешка, като отхвърлянето на персоналните компютри и стрийминга на видео файлове. А някои от пророкуващите бъдещето на новите технологии са управлявали компании, които вече не съществуват, защото са пропуснали своя шанс. За трети все още не може да се прецени дали са били прави или не.

Ето някои от по-интересните. Всичките 33 цитата може да намерите в блога на CB Insights:


Джим Кийс, СЕО на Blockbuster, за видео стрийминга

„Нито RedBox или Netflix се не забелязват на радара като конкуренция. Това е повече Wal-Mart и Apple“, казва той през 2008 г. пред Motley Fool.

Неговата верига за видео касети под наем обявява банкрут през 2010 година. А днес Netflix е бизнес за 61.93 млрд. долара.


Стив Валмър за първия iPhone

„Петстотин долара? Напълно субсидиран? С план? Това е най-скъпият телефон в света. И не е насочен към бизнес потребителите, защото няма клавиатура. Това го прави една не добра машина за имейли“, казва бившият СЕО на Microsoft за първия iPhone.


Президент на Nintendo за мобилните игри

Тези мобилни игри „откровено, са за еднократна употреба от потребителска гледна точка“, казва президентът на Nintendo за Северна Америка Реджи Филс-Еме през 2011 г.

Може би 65 млн. активни играчи на Pokemon Go месечно са променили мнението му.


Томас Уотсън за компютрите

„Мисля, че в света има пазар за, може би, пет компютър“, казва Томас Уотсън, президент на IBM, през 1943 г.

Излишно е да се казва, че оттогава са продадени значително повече.


Директор в Jaguar за автономните автомобили

„Ние не смятаме клиентите за товар. Ние не искаме да строим робот, доставящ от точка А до точка Б“, казва през 2015 г. Волфганг Епле, ръководител на отдела за разработки и проучвания.

Jaguar Land Rover вече е инвестирал 25 млн. долара в Lyft с цел печалба от автономната тенденция.


Кен Олсен за персоналните компютри

„Няма причина някой да иска компютър в дома си“, казва през 1977 Кен Олсен, основател на Digital Equipment Corp.

Той прави коментара си година след като Apple представя своя персонален компютър.


Стив Болмър за Google

„Google не е истинска компания. Това е къща от карти“, казва бившият CEO на Microsoft Стив Болмър.

Днес Alphabet, собственик на Google, има пазарна горна граница от 100 млрд. долара повече от Microsoft.


Съосновател на 20th Century Fox за телевизията

„Телевизията няма да може да се задържи на никой пазар след първите шест месеца. Хората скоро ще се уморят да се взират всяка вечер в шперплатова кутия“, казва Дарил Заник, съосновател на 20th Century Fox.

И донякъде е бил прав. Сега, през цялото време се взираме в малките екрани на телефоните ни.


Томас Сийбъл за CRM

„Microsoft ще прегази Salesforcе“, казва пред Bloomberg през 2003 г. Томас Сийбъл от Siebel Systems.

Компанията му е придобита от Oracle за 5.85 млрд. долара през 2005г. А пазарната горна граница на Salesforce е 60 млрд. долара.


Президент на Western Union за телефона

„Каква полза може да има компанията от електрическа играчка?“, казва с насмешка Уилям Ортън, президент на Western Union, когато компанията му има шанса да купи революционното изобретение на Александър Бел през 1876 г.


Тим Маурер за робо-съветника

Услугите по управление на нечие богатство изискват „образовани, доказани, опитни съветници, действащи като доверени лица от името на клиентите си и активно поддържащи връзка с тях. Аз не смятам техните услуги за конкурентни на цялостното управление на благосъстояние“, казва Тим Маурер, директор лични финанси в Buckingham и The BAM Alliance, в коментар за CNBC.  


X