Софтуер

5 съвета за оцеляване в 4-та Индустриална революция

CIO Media

Четвъртата индустриална революция е вече тук и напълно преобразява начина ни на живот и работа. Този нов свят се захранва от данни и свързани с интернет устройства, които могат да събират и обработват все по-големи обеми информация.

Смартфони, дигитални камери, сензор и социални медии създават днес повече информация от всякога. В действителност, през последните 18 месеца сме създали повече данни, отколкото в цялата досегашна история на човечеството общо. Сега в YouTube се качват за час повече часове видео, отколкото всичките студия на Холивуд произвеждат за цяла година.


Този взрив от данни променя начина ни на работа и какъв вид заетост ще има в бъдеще, според Forbes. Данните са суровият материал, позволяващ автоматизация, по-умни начини на работа и изкуствен интелект. Според проучване на Университета в Оксфорд 35% от всички работни места във Великобритания са заплашени от автоматизация през следващите 20 години.

Важно за всички един, за всяко работно място и всяка индустрия е да определи последствията от тази нова трансформация и как тя ще промени перспективите за работа и заетост през следващите години.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се задържите в предните редици и да оцелеете в цунамито от данни.

Намерете си позиция в сферата на работа с данни

Днес данните са един от най-важните ресурси за всеки бизнес, но има проблем: има сериозен недостиг на хора с опит в превръщането на данните в знание и стойност. Затова не е изненадващо, че работата с изучаване на данни не само е определена за най-добрата работа през 2016 г., но се упоменава в Harvard Business Review като най-привлекателната работа на 21 век. Високите заплати, страхотните възможности за кариера и гъвкавия работен процес правят това привлекателна сфера за работа.

Обмислете бъдещето на своята професия

Помислете добре върху това, доколко вашата всекидневна дейност е стандартна и може ли да бъде вършена от интелигентни роботи или компютри. Не забравяйте, че вече имаме автономни автомобили и камиони, дрони могат да редят тухли, а интелигентни компютри могат да поставят диагнози и да предписват лекарства. Сферите, в които компютрите все още изпитват затруднения включват креативност, решаване на проблеми и свързване с хора на човешко ниво. Когато определите кои части от работата ви ще бъде трудно да се автоматизира, се фокусирайте върху тях. Опитайте да развиете уменията си в тези сфери и променете работата си към извършване на нещата, които роботите няма да могат.

Използвайте данните да намерите перфектната работа

Големите данни (Big Data) не само променят нашите работни места, но също и начините, по които ги намираме. Платформи, като LinkedIn, стават по-умни в разбирането и съчетаването на вашите умения с това, което търсят компаниите. Използвайте тези инструменти в своя полза – поддържайте своя профил, опит и препоръки според съвременните изисквания. Дори може да използвате услуги, като тези на glassdoor.co.uk, за да получите познания какво е да работиш за различни компании и дори да научите дали сте справедливо заплатен, проверявайки средната заплата за вашата позиция в региона ви.

Образовайте се относно данните

Когато постъпите на мечтаната работа, демонстрирането, че сте сред технологичния елит, който е способен за използва данни за решаване на важни проблеми по оригинален начин, е най-сигурният път към успеха в информационната епоха. Да се чувствате комфортно при използването на данни в своята работа ще става все по-важно, затова започнете да използвате повече данни при вземането на решения. Чудесен начин да започнете е като търсите данни извън наличните в компанията ви източници. Правителствата правят все повече данни достъпни, а инструменти като Google Trends ще ви дадат чудесни нови познания.

Станете приятели с вашите AI колеги

Внедряването на Изкуствения интелект (AI) придобива плашещи размери. Това можем да видим дори в своя личен живот с AI асистентите, в който Apple Siri, Google Now, Microsoft Cortana и Amazon Alexa стават все по-компетентни в помощта си как да подредим своето ежедневие. Те управляват графици, информират за закъснения, водещи новини, предстоящи събития. Все повече те правят това без да сме им казали, само чрез следене и анализиране на нашето поведение. Това ще се превърне в обикновена практика в работата ни и е по-добре да свикнете с това.  


X