Софтуер

Забраната на Kaspersky в САЩ може да доведе до руски ответни действия

CIO Media

Русия предупреди, че ответни действия от нейна страна не могат да бъдат отхвърлени като вариант, ако САЩ предприемат действия по препоръката на сенатска комисия за забрана Kaspersky Lab да получава договори за отбраната на страната.

Позовавайки се на опасения, че продуктите на Kaspersky Lab може да са уязвими за „влияние от руското правителство“, през седмицата американски сенатори препоръчаха да се забрани американската армия да ползва продукти на руската компания, съобщи списание Computer Business Review.

 

 

В случай, че Съединените щати изберат да наложат забрана върху руската компания на основание „възпиране на руска агресия“, Русия може да предприеме ответни действия срещу своя противник от Студената война. Руският министър на съобщенията и масовите комуникации Николай Никифоров коментира пред РИА Новости, че страната „не отхвърля вероятността за ответни мерки“.

Това е поредното развитие на ситуацията около противопоставянето между САЩ и Kaspersky Lab. През седмицата ФБР проведе неочаквано нощно посещение на служители на Kaspersky, като властите са искали да знаят как компанията споделя информация с главния си офис в Русия.

От Kaspersky отхвърлят твърденията, че сътрудничат на руското правителство, а главният изпълнителен директор Евгений Касперски наскоро каза пред The Australian, че има желание да позволи на американското правителство да види програмния код на компанията му. По думите му, да позволи на руските власти да си оставят задна вратичка в продуктите му би било самоубийство.

Повод за вниманието на американските власти към Kasperksy Lab стана заповед на президента Доналд Тръмп. В нея той настоява за преглед на използването на софтуер от правителството, произведен от руската компания за киберсигурност Kaspersky Lab.

Като част от по-широко преразглеждане на способностите на САЩ за киберсигурност, президентската заповед е в отговор на появили се по-рано опасения, че софтуерът на Kaspersky може да се използва за започване на кибератака срещу САЩ.  


X