Софтуер

Китай нареди на телекомуникационните компании да блокират VPN

CIO Media

Китай обяви в началото на годината, че виртуалните частни мрежи (VPN) са незаконни и сега телекомуникационните компании нямат друга възможност, освен да се съобразят. Източници на Bloomberg са научили, че правителството е наредило на компаниите да блокират индивидуалния достъп до VPN до първи февруари 2018 година. Компаниите ще могат да използват вътрешни VPN и наети линии (регистрирани при властите) за достъп до интернет.


Китай нареди на телекомуникационните компании за блокират VPN


За никого не е тайна защо Китай поставя краен срок. Властите знаят, че VPN се използва редовно за заобикаляне на Великата защитна стена (Great Firewall) и достъп до блокчейн услуги, които може да приютяват политически дисиденти, но самото обявяване на тези частни, защитени връзки за незаконни няма да възпре хората. Налага се да направи труден самият достъп до VPN, ако иска законът да бъде прилаган.

Това е лоша новина за свободата на словото в Китай, защото избягването на цензурата става още по-трудно. Освен това, така се вреди и на бизнеса. Какво ще стане ако сте на посещение в Китай и трябва да използвате VPN профил за достъп до бизнес информация докато сте на път? Не всяка компания ще може да оправдае нуждата си от VPN в Китай, и не винаги е вариант да влезете в чужд офис за да проверите уебсайт или изпратите имейл.

За щастие, това не е единственият начин за укриване от цензорите. Все още има отворени проксита. Въпросът е дали Китай ще затегне режима за тези алтернативи така бързо, както за VPN. 


X