Софтуер

Технологичните компании се обединиха в защита неутралитета на интернет

CIO Media

Технологичните компании влязоха в конфликт с доставчиците на интернет по въпроса дали приетите през 2015 г. правила за неутралитет на мрежата, забраняващи блокиране или забавяне уеб съдържание трябва да бъдат премахнати от Федералната комисия по комуникациите (FCC) на САЩ, съобщава Irish Times.

Представляващата голели технологични компании асоциация, сред които Alphabet и Facebook, призовава FCC да се откаже от плановете за анулиране на правилата, забраняващи на интернет доставчиците да възпрепятстват достъпа на потребителите до уеб съдържание или да предлагат платен „бърз интернет“.Internet Association твърди в обръщението си към FCC, че промяната на правилата „ще създаде значителна несигурност на пазара и ще разстрой крехкия баланс, довел до настоящия непорочен етап на иновации в широколентовата екосистема“. От организацията, представляваща още Amazon, Microsoft, Netflix, Twitter и Snap, допълват че връщането назад ще навреди на потребителите.

Големите доставчици на интернет, сред които AT&T Inc, Comcast Corp и Charter Communications, призовават FCC да ревизира правилата, въведени при бившия президент Барак Обама, и обещават да не възпрепятстват достъпа до интернет. От Verizon Communications заявяват, че заповедта на Обама е „внесла несигурност на пазара,ограничила е иновациите и е подтиснала инвестициите“.

Отбелязва се, че перспективата за бъдещо регулиране на скоростта е „вреден подход, ако целта е насърчаване на инвестициите или навлизане на нови компании на пазара“.

Главните прокурори на 12 щата също са призовали FCC да не отхвърля приетите правила, защото това ще „изложи достъпа до интернет на потребителите на риска от намеса и подриване“ .   


X