Софтуер

Роботите ще променят кардинално бизнес моделите

CIO Media

Броят на неквалифицираните работни места, които се състоят от повтарящи се задачи ще намалява като работниците ще бъдат заменяни от роботи, които бързо стават все по-достъпни. Това е основното заключение на експертите от The Boston Consulting Group, цитирано от немския конгломерат Siemens. Анализаторите считат, че следващата голяма стъпка ще бъде постепенното въвеждане на автономни системи. Това означава, че в не толкова далечното бъдеще роботите вече няма да изискват досадно програмиране.

Преди приблизително четири десетилетия индустриалните роботи започнаха да трансформират производството. Със своите механични, програмируеми ръце те изпълняват задачи като заваряване, боядисване, вдигане и местене на предмети, всичко това базирано на повтаряемост на процесите. Днес такива машини сглобяват автомобили, обезвреждат противопехотни мини, асистират в хирургически процедури, чистят.

The Boston Consulting Group прогнозира, че по целия свят до 2025 г. обемът на продажбите в сферата на роботиката ще надхвърли 67 млрд. долара, в сравнение с едва 11 млрд. долара през 2005-та.

По-евтини и с повече възможности

Увеличение на производителността ще ускори растежа и ще подпомогне по-нататъшното намаляване на цените. Докато един промишлен робот е струвал средно 150 000 долара през 2010 г., цената се е понижила до едва 25 000 през 2015-та. Т.е. е налице спад от цели 83% намаление само за 5 години, като тенденцията продължава.

Експертите прогнозират, че компоненти като 3D-камерите скоро ще бъдат много по-евтини, което означава, че ще бъдат инсталирани във все повече роботи. Това, от своя страна, ще направи възможно извършването на много нови задачи, които преди това са изисквали скъпи устройства. Паралелно, разработването на алгоритми може да намали разходите за създаване на нови роботизирани производствени клетки с 50%.

Използвайки машинно „зрение”, датчици за движение, разпознавайки на изображение и глас и благодарение на усъвършенствания софтуер, роботите ще могат да се справят с все по-интелигентни задачи, включително комуникирайки със средата и постоянно учейки се от нея, и по-специално от хората, подчертават анализаторите.

В същото време компютрите стават все по-бързи и тяхното програмиране все по-интелигентно. В The Boston Consulting Group смятат, че в резултат на това задачите, изпълнявани от машини, ще се увеличат от 10 на сто на 25% до 2025 година.

За пример от там дават месопреработката. Клането на животни е трудна задача за традиционните роботи, защото месото трябва да бъде нарязано в множество различни форми. Този проблем може да бъде разрешен със система , която „сканира” парчетата месо в 3D, предава тези данни на роботите и оптимално настройва техните остриета. Подобно увеличаване на гъвкавостта на решенията допълнително ще увеличи обхвата на приложенията им в текстилната промишленост, селското стопанство, транспорта, здравеопазването и други сектори.

Промяна на парадигмата

От The Boston Consulting Group очакват държавите, които вече разполагат с познания и инфраструктура, които дават възможност за автономни технологични системи, да стават по-привлекателни за производителите, отколкото тези с ниско заплащане на труда. Допълнителни фактори, които се очаква да ускорят тази тенденция, са намаляващите цени на решенията за автоматизация и увеличаването на разходите за труд. Застаряващо общество и намаляващата работна сила ще ускорят още повече тази тенденция, подчертават експертите.

Въвеждането на автономни системи би могло да доведе до огромни промени в корпоративните модели, като това се отнася не само за индустрията. Като пример се посочва пазарът на автономни превозни средства. Например Uber, Google и Apple са в процес на разработване на автомобили със самостоятелно управление. Традиционните производители на автомобили ще бъдат изправени пред нова конкуренция. В края на краищата, тъй като тенденциите за мобилност продължават да се развиват, познанията в сферата на ИТ ще бъдат толкова търсени, колкото и тези в областта на производството и логистиката. Разработването на софтуер обаче е непозната територия за автомобилопроизводителите.


Роботите ще променят кардинално бизнес моделите

© CIO Media, Cio.bg

Освен това автономното шофиране ще промени поведението на потребителите и изисква нови бизнес модели. Според скорошно проучване на консултантската фирма Roland Berger то ще доведе до допълнителен обем на продажбите от приблизително 40 млрд. щатски долара в областта на хардуерните компоненти до 2030 година. Новите софтуерни решения за системи за подпомагане на шофьорите ще нараснат до близо 20 млрд. в световен мащаб до 2030 година.

Автоматизирането на автомобилите е демонстрация на начина, по който бизнес моделите могат да се променят успоредно с ежедневието ни. В бъдеще потребителят ще може да се обади на автомобила си или да поиска това от доставчик на услуги, когато е необходимо, и ще получи колата си, паркирана пред входната врата. След това той просто ще си избира дестинация и колата ще го закара там. Бордовият компютър, свързан с други превозни средства и с инфраструктурата за управление на трафика, ще се справя с всичко, избягвайки задръствания и избирайки оптималния маршрут.

Финансовият свят бързо реагира на тенденцията за роботизация. Robo-Stox (ROBO Global Robotics and Automation GO UCITS ETF), индекс на компаниите в сферата на роботиката и автоматизацията, съществува от средата на 2014 г. В него са включени акциите на 79 компании, които се занимават частично или основно с роботика. Сред тях са Rockwell Automation, най-големият производител на автоматизирани и ИТ решения за промишлено производство в света, iRobot, известни с роботизираните си продукти за почистване на пода, и Intuitive Surgical, производител на медицински роботи. Robo-Stox включва и 5 германски компании: Jenoptik, Krones, Kuka, Leoni и Siemens.


X