Софтуер

Бил Гейтс вече не е най-богатият в света

CIO Media

В началото на борсовия ден състоянието на Джеф Безос, основател и директор на Amazon, достигна 90,6 млрд. долара, съобщи Forbes. Благодарение на ръст от 1,6% в стойността на акциите на интернет компанията богатството на Безос се увеличи 1,4 млрд. долара., изпреварвайки това на Бил Гейтс с 500 млн.

Forbes съставя класация на милиардерите от 1987 г. Директорът на Amazon е седмият, който от тогава е достигнал върха ѝ и третият американец с тази титла, след Бил Гейтс и Уорън Бъфет.


В сравнение по-старите участници в подредбата на Forbes за най-богати американци (America’s 400 Richest people), в който Гейтс и Бъфет присъстват от 1982 г., Безос изглежда като новак. Той за пръв път влиза в класацията през 1998-ма – една година след като акциите на Amazon започват да се предлагат на борсата. Тогава неговото състояние е 1,6 млрд. долара. През март 2017 г. той вече е на трето място в световен мащаб със 72,8 млрд. долара.


Анализаторите от Forbes обаче подчертават, че Безос никога не би достигнал до челните места в класацията, ако Бил Гейтс не се занимаваше активно с филантропия и не харчеше ежегодно огромни суми за благотворителност.

По данни към края на 2016 г. Гейтс е раздал за благотворителни проекти общо 32,9 млрд. долара. Според Forbes Безос е заделил за подобни каузи около 100 млн.


X