Софтуер

Над 400 българи от чужбина искат да работят в ИТ сектора

CIO Media

Над 400 българи, живеещи зад граница са заявили интерес да се върнат в страната и да работят в ИТ сектора, сочат данните на програмата за релокация МОГА ТАМ, ИСКАМ ТУК на TELUS International, която оперира в аутсорсинг сектора. Базираната в София компания планира да наеме около 150 човека до края на годината. 
Първите трудови договори с българи, завърнали се от чужбина по инициативата МОГА ТАМ, ИСКАМ ТУК вече са факт. При това – само месец след началото на кампанията. 

22-годишният Кристиян е живял 12 години в Испания. За възможността научава от приятели. Решението да се върне в България му отнело около 1-2 години, защото родителите му остават в Испания. Въпреки това той е убеден, че трябва да следва интереса си към информатиката и игрите. В Испания няма такава перспектива: “България е основната причина, както и възможността да работя това, което ми е интересно – всичко свързано с информатика и игри,” споделя Кристиян. На въпроса с какво се е занимавал до момента, той уточнява, че е учил и работил в кафе-бар. 

От Испания се връща и Пламен, който е живял 15 години в Мадрид. Той е учил и работил в областта на туризма. Има опит и в България – като рецепционист на “Слънчев бряг”, но се чувства по-щастлив, когато хобито му, свързано с технологиите се оказва поле за кариерно развитие: “Когато хобитата се превръщат в професия, хората са по-щастливи и по-добри един към друг”, категоричен е Кристиян. 


Над 400 българи от чужбина искат да работят в ИТ сектора

© CIO Media, Cio.bg

Третата завърнала се българка с трудов договор по програмата на TELUS International, е 23-годишната Любов. Тя е студентка по психология в университета в Осло, но е решила да продължи образованието си дистанционно. За възможността да работи във водеща ИТ компания научава от социалните мрежи. По думите й, МОГА ТАМ, ИСКАМ ТУК “дава помощ и решения” за всеки българин, който иска да се върне “по много важни и често трудни обстоятелства”.
Инициативата осигурява подпомагане при преместване от чужбина на българи, които искат да се върнат обратно и да работят за TELUS в София или Пловдив. Пакетът включва 5 000 лв., самолетен билет до България, съдействие при установяване, набавяне на необходимите документи и търсене на квартира, както и едномесечно настаняване в хотел при нужда. Набирането на кандидати продължава до края на годината. 

X