Софтуер

IBM иска блокчейн, който да е достатъчно добър за храната

Владимир Владков

След като се „справи“ с информационната сигурност чрез своя облачна блокчейн технология, IBM реши да се обърне и към безопасността на храните.

За да идентифицира новите начини на използване на блокчейн технологиите във веригата за доставки, компанията си сътрудничи с консорциум от гиганти в производството и разпространението на хранителни продукти като Nestlé, Tyson Foods, Dole, McCormick, Walmart и Kroger. Dole е специализирана в областта на плодовете и зеленчуците, Tyson – при месните продукти, а McCormick - при подправките.


IBM вече работи върху блокчейн приложения за финансовия сектор и логистиката. Тя се надява да използва технологията и за подобряване на проследимостта на храните, предоставяйки на фирмите споделен склад от информация, на която те могат да се доверят относно произхода и местоназначението на съставките.

Walmart, един от големите участници в консорциума, че стартира експерименти с блокчейн технологията на IBM в Китай и в САЩ.

Според IBM, този експеримент показва, че е възможно проследяване на продукт, намиращ се на щанда на магазина, обратно до фермата, от която е дошъл, като това става за секунди, а не както досега за седмици. Този вид „ускорение“ ще улесни оценката на рисковете за здравето, бързо идентифициране на източници на зараза, както и организиране на изтеглянето на вредните продукти.

Производители, доставчици, преработватели, дистрибутори и търговци на дребно поставят информация в една и съща верига от блокове. Осигуряването на достъп до нея ще даде на потребителите по-голяма доверие за произхода на тяхната храна, а на регулаторите - по-мощни инструменти за гарантиране безопасността на храните.

Наскоро IBM направи своята корпоративна блокчейн платформа достъпна като част от своите облачни услуги. Фирмите, копито искат да задействат своя верига от блокове, могат да използват набора от развойни инструменти на IBM, включително рамката Hyperledger Composer за обвързване на бизнес процеса към кода. Онези, които не искат да я ползват, могат да се обърнат за помощ към един от над 1600 консултанти по блокчейн технологии.

IDG News Service


X