Софтуер

Лидерът на Samsung бе осъден на 5 г. затвор за корупция

CIO Media

Ли Дзей-юн, ръководител на Samsung Group и вицепрезидент на Samsung Eletronics, бе признат за виновен от Централния районен съд в столицата на Южна Корея за даване на подкупи, укриване на средства и лъжесвидетелство. Решението идва след няколко месечно разследване, което доведе до импийчмънт на президента на страната Пан Кън Хе, която бе обвинена, че е управлявала под чуждо влияние.

49-годишният Ли Дзей е син предполагаемият наследник на цялата “империя” Samsung. Той бе арестуван през февруари 2017 г. В настоящата присъда е взето предвид пребиваването му в ареста през последната половин година. Въпреки, че ще обжалва присъдата ръководителят на конгломерата все пак ще отиде в затвора. Причината е, че според южнорейския закон присъдите за над три години не могат да бъдат условни и биват лежани докато трае докато случаят се разгледа от по-високата инстанция.

Ли Дзей и четирима други ръководители на Samsung бяха обвинени, че са превели подкупи в размер на 43 млрд. вона (36,4 млн. долара) на организация, свързана пряко с Чой Сун-сил, дъщеря на лидера на религиозната секта “Църква на вечността” и съратница на вече бившия президент на страната.

Според прокурорите по делото Samsung е спонсорирала Чой Сун с благоволението на президента. Защитата на Ли Дзей е признала този факт, но е отказала да признае преведените средства за подкуп.

Също така е било установено, че конгломератът е превел не по-малко от 2,8 млн. евро към сметки на разположена в Германия компания, принадлежаща на Чой Сун за фиктивни консултантски услуги. В действителност парите са били за образованието на дъщеря ѝ, като в змяна правителството е помогнало за ускоряване на сделка по сливане между Samsung C&T Corp. и Cheil Industries Inc.

Защитата на Ли Дзей пък е настоявала, че става дума за обвинение, стъпващо “измислена конструкция”.

5-годишната присъда представлява едно от най-суровите подобни решения в съдебната практика на Южна Корея. Редно да се отбележи, че обвинение настояваше присъдата да бъде 12-годишна.

Въпреки всичко шансовете за помилване на Ли Дзей са доста големи. Налице е сериозен списък с лидери на южнокорейски концерни, които са били осъдени и след това с били помилвани. Сред тях са имена като Hyundai, SK Telecom и Hanwha.

Бащата на Ли Дзей, Ли Кунхи, който предаде управлението на компанията на сина си заради влошено здравословно състояние, също преди години бе осъден и помилван – при това два пъти.


X