Софтуер

7 причини компаниите да се доверят на Chrome ОS

CIO Media

Ще се превърне ли през 2018 г. операционната система Chrome в основна за компютрите в корпоративния свят?

Не и според анализаторите от IDC, които предвиждат, че Microsoft Windows ще покрива 85% от световните компютърни доставки през следващата година, MacOS – 8%, а Chrome - 6%. Според Лин Хуанг от IDC обаче се очаква през 2017 г. 5.5% от всички продадени компютри да бъдат с операционна система Chrome, което означава, че за първи път трета операционна система се присъединява към Windows и MacOS, преминавайки прага от 5% в компютърните доставки. Затова е време да обмислите дали не е добре вашата организация да се довери на Chromebook, Chromebox или други устройства с операционната система на Google. Има няколко добре известни причини да добавите тази операционна система към вашия арсенал, включително по-голяма сигурност, по-лесно управление и по-лесна употреба.Ето още осем факта, които трябва да знаете, когато правите вашия избор.

1. Има много голям избор на Chrome-устройства

В последно време има все по-голям избор на устройства с операционна система Chrome, достъпни в широк спектър от стилове, включително сгъваеми таблети, устройства със сензорен екран, лаптопи и настолни компютри, потребителски и бизнес модели, както и специализирани устройства, предназначени за срещи. Някои модели на Chromebook идват със стилус, други пък ще могат да използват и приложения за Android OS в допълнение към Chrome. Chromebook се предлага в широк ценови диапазон - от Lenovo N23 Chromebook (179 долара) до елегантния Pixelbook на Google (1000 долара и повече).

Освен това CloudReady на Neverware ви позволява да конвертирате стари компютри с Windows и MacOS в клиенти на Chrome.

2. Chrome OS предлага повече мениджърски услуги

Конзолата за управление на Google позволява на ИТ администраторите да управляват по-лесно Chrome-устройствата на компанията. През август Google представи Chrome Enterprise - нова услуга, която предлага разнообразни функции, като поддръжка за единични влизания и управлявана актуализация на операционната система. Разбира се, операционната система на Google предлага и други услуги, които улесняват управлението на ИТ устройствата. Работното пространство на VMware ONE Unified Endpoint Management предлага например управление на корпоративно ниво на устройства с операционна система Chrome и други крайни точки, като Mac, Windows PC и мобилни устройства с Android, iOS или Windows 10, а същевременно дава възможност за инсталирането на корпоративни приложения на устройства с Chrome.

3. Все повече фирми избират Chrome

Тъй като все-повече фирми обръщат поглед към облачните технологии, нуждата от осигуряване на мощни настолни компютри за служителите намалява, което повишава интереса към устройства с по-ниска цена, базирани на операционната система Chrome, казва Дейвид Дингуал, вицепрезидент, отговарящ за маркетинга, във Fox Technologies. “С всички тези многобройни облачни услуги, предлагащи по-голяма сигурност чрез многофакторно удостоверяване, защо е трябва да се инвестира в инфраструктура, ако тя не е нужна?", чуди се Дингуал.

Gartner прогнозира, че пазарът на глобални обществени услуги за облаци ще нарасне с 18% през тази година, а през 2020 г. облачните услуги ще повлияят на повече от 50% от аутсорсинг сделките в ИТ сектора.

Устройствата с Chrome привлякоха и някои фирми с висок профил, като Netflix, Pinterest и Better Business Bureau. Netflix например използва устройства с Chrome за своя колцентър, базиран на облачна технология. "През миналата година се наблюдаваше определен интерес от страна на бизнеса към Chrome", коментира Съмит Дауан, старши вицепрезидент и генерален мениджър за крайните потребители във VMware.

Продажбите на дребно, банковото дело и здравеопазването са сред секторите, които проявяват силен интерес към устройствата с операционна система Chrome, казва Дауан и добавя, че има нарастващ интерес и от страна на производствената, транспортната, нефтената и газовата промишленост, защото тези сфери често се нуждаят от леки операционни системи, а Chrome е точно такава.

4. Chrome изпревари Linux като трета операционна система

Като цяло се очаква устройствата с операционна система Linux да станат доминиращ трети играч на пазара на персонални компютри, казва Лин Хуанг от IDC. Мнозина смятат, че Linux ще бъде идеалната операционна система за нетбуци, но Microsoft завладя този пазар като модифицира Windows, за да работи на преносими компютри с ниска мощност. Все още се говори, че Linux може да се появи като доминираща операционна система за бюджетни клиенти, но данните на IDC не подкрепят тези очаквания. Linux представляваше 3% от глобалните компютърни доставки през 2013 г., но се задържа на едва 1% от 2015 г. насам и се очаква да остане на същите нива до 2021 г. За сравнение, операционната система Chrome e увеличила пазарния си дял от 1% през 2013 г. до 5,5% през 2017 г., а IDC очаква да достигне 8% до 2021 г.

5. Повече студенти използват Chrome - повече млади служители ще са свикнали с нея

Chromebook са популярни в училищата, защото устройствата са здрави, евтини и лесни за управление, а приложенията на Google се движат най-добре на устройства с Chrome, което, разбира се, не е никаква изненада.7 причини компаниите да се доверят на Chrome ОS

© CIO Media, Cio.bg


Резултатът: През 2016 г. Chromebook държи 58% от продажбите на мобилни персонални компютри за подрастващи в САЩ, според Futuresource, при 50% през 2015 г. За сравнение, през 2016 г. 22% от мобилните компютри в класните стаи в САЩ са с Windows, а 5% - с MacOS.

"Гугълфикацията” на класните стаи не е нищо друго, освен дълбока промяна в американското образование, която постигна Google, надхитрявайки Apple и Microsoft с мощна комбинация от лаптопи с ниска цена и безплатни ученически приложения, съобщава Ню Йорк Таймс.

 Следователно, все повече студенти днес навлизат на пазара на труда с години опит в Chrome и това може да даде предимство на устройствата с тази операционна система в надпреварата за вниманието на бизнеса, казва Дингуал.

6. Устройствата с Chrome са по-добри при извънредна ситуация

Компанията Preparedness Solutions разполага с център за спешни операции (EOC) в университета в Северна Аризона. Служителите на EOC са оборудвани с над двайсет устройства с операционна система Chrome, разказва Марк Бърдис, директор на Службата за управление на извънредни ситуации в университета. "Голяма част от използваната в спешни случаи технология е уеб базирана", обяснява Бърдис и добавя: “По време на тренировка през 2013 г. на много от лаптопите, базирани на Windows, им беше нужен почти половин час, за да инсталират ъпдейтите и да се рестартират, преди да са готови да реагират на тренировъчното упражнение. Веднъж готови, имаше няколко проблема, идентифицирани в актуализации на Office, Java и Internet Explorer. " 7 причини компаниите да се доверят на Chrome ОS

© CIO Media, Cio.bg


В резултат на това EOC превключи на Google Apps и Chrome, въпреки че поддържа политика на BYOD. "В случай на спешност наличието на обикновени отметки със запазени пароли и идентификационни данни за вход помага да се преодолее парализата на стреса, а способността за създаване на споделен документ от различни места е безценен", казва Бърдис. Например проблемите, които дежурните служители трябва да обсъждат по време на извънредна ситуация, могат да бъдат описани съвместно от различни отдели, като описанията стават достъпни в реално време в Google Doc. Всеки компютър може да изпoлзва Googlе Doc, разбира се, но вградените възможности на устройствата с Chrome, съчетани с ниската им цена, ги правят изключително желани за спешни операции.

7. Смартфоните с ChromeOS могат да се използват като настолни компютри и лаптопи

В миналото се полагаха неимоверни усилия да се създаде смартфон, предназначен да функционира и като настолен компютър, когато е включен към подходящите аксесоари. HP се опита със своя Windows 10 смартфон. Motorola - със своя Android Atrix смартфон. Преди 10 години Palm анонсира своя Foleo, който никога не успя да пусне на пазара.

Въпреки че досега това е пробвано много пъти с променлив успех, Chrome може наистина да бъде операционната система, управляваща смартфон, който, при свързване с периферни устройства, се превръща в универсален настолен компютър или лаптоп за бюджетни клиенти”, коментира Хуанг и добавя: “Мисля, че в крайна сметка ще стигнем до там и Chrome може да бъде операционната система, която ни води", смята Хуанг.

Но устройствата с Chrome са зависими от интернет

Макар че може да се работи и в offline режим, Chrome устройствата са предназначени предимно за потребители със стабилна интернет връзка. И този факт ги прави неподходящи за някои служители. "Купихме няколко Chromebook по-рано тази година и ги изпробвахме с нашия екип по продажбите", казва Брадли Шоу, който управлява компанията SEO Expert Brad. "Мислех, че евтиният лаптоп, базиран на облачна технология, ще бъде перфектен в сравнение със скъпите MacBook. Очевидно е, че екипът по продажбите не се нуждае от тежки програми като Photoshop", смята Шоу. По думите му първоначално отзивите на търговския екип са много положителни, особено по отношение на бързото стартиране на Chromebook и удобството при съхранение на информацията в облак. "Но, тъй като нашите търговци пътуват постоянно, веднаг се открои един основен недостатък - без интернет връзка от Chromebook нямаше никаква полза. Въз основа на този недостатък решихме да не приемем изцяло Chromebook за нашия екип", разказва Брадли Шоу.

Говорейки за Photoshop, устройствата с операционна система Chrome не са подходящи за потребители, които се занимават с обработка на изображения и видео или други специализирани приложения.


X