Софтуер

Windows 10 Fall Creators Update: Ключови функции за корпоративни потребители

CIO Media

На 17 октомври, шест месеца след последния Creators Update, Microsoft ще пусне следващата голяма актуализация за Windows 10 - Fall Creators Update. Компанията предлага предварителен преглед на предстоящото издание чрез своята програма Windows Insider. Fall Creators Update ще добави към операционната система някои нови, някои ревизирани и много свързани със сигурността подобрения. Ето някои от тях, за които трябва да знаят фирмените потребители и ИТ специалистите.По-добро управление на файлове в OneDrive

В текущите версии на Windows 10 приложението OneDrive се показва като папка във File Explorer. Когато поставите файлове в папката OneDrive, докато сте влезли в Windows 10 с бизнес или личен акаунт на Microsoft, те се качват в облака. Ако влезете в друг компютър с Windows 10 със същия профил, файловете в папката OneDrive ще бъдат достъпни за теглене на този компютър. Достъпът до файловете ви от всяко устройство с Windows 10 е удобен, но това автоматично синхронизиране може да не е удобно, ако устройството ви е свързано със слаб Wi-Fi сигнал или има малко място за съхранение. Тогава можете да ограничите синхронизирането до определени папки в устройството OneDrive.

Нещо повече, ако имате папки и файлове, съхранявани само онлайн, те не се показват в папката OneDrive във File Explorer. За да ги видите, трябва да кликнете с десния бутон на мишката върху иконата OneDrive в лентата за задачи, да изберете опцията “View online” от падащото меню и браузърът ви ще отвори вашия облачен OneDrive.

В предстоящата актуализация OneDrive ще представи функция, наречена OneDrive Files On-Demand, предназначена да изглади функционалността на приложението. Това ще ви позволи да настроите OneDrive така, че да няма нужда от синхронизиране на файловете, съхранявани в облака на Microsoft, на устройството с Windows 10, което използвате в момента, и няма да се налага да стартирате браузър за достъп до онлайн файлове.

Вместо това, в папката OneDrive в File Explorer ще има препратки за място за онлайн файлове, но самите файлове няма да бъдат на устройството, което използвате. Ако кликнете два пъти върху шорткъта към някой от тези файлове, избраният файл ще бъде изтеглен и запазен във вашето устройство. Изтегленият файл може да бъде върнат обратно в онлайн вариант, като кликнете с десния бутон върху него и изберете опцията “Free up space”. Също така можете да маркирате определени файлове и да използвате опцията “Always keep on this device”, ако искате те да са постоянно достъпни, дори когато сте "офлайн".

ЕМЕТ се преражда

Въведена през 2009 г., Microsoft Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET) е безплатен инструмент, който открива недостатъци в сигурността на Windows и се опитва да предотврати използването на зловреден код, използвайки различни техники. Основно предназначен за корпоративна употреба, дълги години EMET е ценен инструмент за ИТ специалистите при защитата на потребителските системи. Но с Windows 10 Microsoft започна да залага по-добри защитни мерки в операционната система, да пуска по-често разширени актуализации и да приканва клиентите си да използват EMET с новата операционна система, вместо с по-старите версии на Windows. Въпреки че все още можете да инсталирате и стартирате EMET на Windows 10, Microsoft официално спира поддръжката на този инструмент за сигурност на 31 юли 2018 г.

Въпреки това, много от защитните механизми на EMET ще се преродят във Fall Creators Update като Windows Defender Exploit Guard. Той ще бъде част от защитата на Windows Defender Advanced Threat Protection, услугата Microsoft за корпоративна защита. С Exploit Guard заплахи като опасни макроси на Office или уебсайтове, които разпространяват злонамерен софтуер, ще бъдат блокирани.

Windows Defender Security Center, таблото за управление "all-in-one", въведено при предната актуализация на Windows 10, също ще бъде обновено във Fall Creators Update, за да включи инструментите за защита на EMET.Windows 10 Fall Creators Update: Ключови функции за корпоративни потребители

© CIO Media, Cio.bg


Защита срещу Ransomware

Високопрофилни ransomware инфекции като WannaCry, които криптират съдържанието на заразените устройства, са последния хит в зловредния софтуер. Въпреки че повечето от засегнатите системи използват по-стари версии на Windows, Microsoft подобрява защитата срещу ransomware и в Windows 10.

В новата актуализация на операционната система е вградена нов инструмент, който предотвратява криптирането на личните файлове на потребителите. Windows Defender Security Center ще има превключвател, наречен “Controlled folder access”. Когато е включен, само приложенията в “белия списък” ще могат да осъществяват достъп и да нанасят промени във файлове в папките Desktop, Documents, Music, Pictures and Videos. Ако приложение, което не е одобрено, се опита да осъществи достъп до тези папки, Windows 10 сигнализира и предотвратява нерегламентираното проникване.

Виртуална защита за Microsoft Edge

Windows Defender Application Guard за Microsoft Edge е нова функция за сигурност във Fall Creators Update, която има за цел да предпази компютрите от атаки от типа zero day и други злонамерени програми. Той ще може да бъде използван само от потребители на Windows 10 Enterprise Edition и Hyper-V.

При активирана защита на приложението браузърът Microsoft Edge ще стартира нормално, когато потребителят влезе в надежден сайт, например вътрешно приложение. Но когато потребителят влезе в съмнителен сайт, Application Guard ще пусне Edge във виртуална машина - копие на Windows, което е изолирано от нормалната операционна среда на потребителя, включително памет, локално хранилище, други приложения, съхранявани идентификационни данни, крайни точки на мрежата и т.н. Надеждните сайтове и свързаните с тях настройки за сигурност могат да бъдат зададени от администратор.

Ако злонамереният софтуер се опита да навреди на атакувания компютър или офис мрежа, преминавайки през Edge, вероятността да не успее да нанесе щети е много голяма, защото ще бъде ограничен във виртуалната машина. Когато потребителят приключи сесията, контейнерът на виртуалната машина и всеки злонамерен софтуер в него се изхвърлят.

Улеснени комуникации

Потребителският интерфейс за социални съобщения и споделяне трябваше да бъде включен още в Creators Update, но не беше готов навреме при пускането на ъпдейта. Функцията My People ще ви помогне да общувате удобно с хората от списъка ви с контакти, като ви позволява да закачите иконите за определени контакти в лентата за задачи. За да задействате комуникацията чрез имейл, незабавни съобщения или видеочат, само трябва да кликнете върху иконата на контакта, за да комуникирате с него.

За да направите бързата връзка обаче, My People изисква от вас и вашите контактите да имате инсталирани приложенията Mail, People или Skype. Когато инсталирате някое от тези приложения, то ще привлече хората в списъка ви с контакти, които също го имат инсталирано на своите устройства.Windows 10 Fall Creators Update: Ключови функции за корпоративни потребители

© CIO Media, Cio.bg


Проследяване на графичния процесор в Task Manager

Fall Creators Update добавя нова функционалност и в Task Manager: Той ще показва състоянието на графичния процесор на компютъра в раздела Performance, а също така ще изброи размера на паметта на графичния процесор, текущата употреба, версията на драйвера и др.

Приложенията, използвани за преглед или създаване на богато графично съдържание, като анимирани презентации, видеоклипове, документи или електронни таблици с 3D диаграми, могат да разчитат на графичния процесор, а възможността за проверка на моментното натоварване може да помогне за диагностицирането на проблеми с цялостното представяне на компютъра.

Ограничение на Windows Update

Тази функция би трябвало да е полезна за мрежовите администратори: възможността да ограничите размера на честотната лента, която може да използва актуализацията на Windows, за да изтегля автоматично ъпдейти или да споделя файлове за обновяване с други компютри чрез локална мрежа или интернет.

Опцията ще бъде достъпна в приложението Delivery Optimization > Advanced options. Ще има три плъзгача. Първите два ще ви позволят да коригирате количеството данни от честотната лента, които Windows Update може да консумира по време на изтегляния и качвания, вариращи от 5% до 100%. Третият плъзгач ще ограничи общите данни, които Windows Update може да качи на месец, от 5GB до 500GB.

Енергийно ефективен режим за приложения, работещи на заден план

За да удължите времето за използване на батерията на лаптопи и други мобилни устройства, работещи под Windows 10, Update Fall Creators ще намали употребата на ресурси за приложения, изпълнявани на заден план. Ако потребителят работи с дадено приложение на преден план, Windows трябва да разпознае тази дейност и да даде приоритет на системните ресурси за него. Отворени приложения, които не се използват активно, или изпълними системи, които обикновено се изпълняват без взаимодействие с потребителя, ще бъдат настроени в енергийно ефективен режим, което ще спомогне за по дългата работа на батерията - промяна, която бизнес пътниците ще посрещнат с радост.

X