Софтуер

Китай със собствена електронна валута, без блокчейн

CIO Media

Китай може да създаде държавна електронна валута, коя ще е освободена от главния недостатък на свободните криптовалути – това че те не са привързани към реални ценности. Това сподели Яо Къан, директор на Института за изследване на цифровите валути, към Китайската народна банка, по време на събитие на Международния съюз по телекомуникации (ITU). То се състоя в Пекин на 12 и 13 октомври и бе първата среща на специализирана група в ITU, чиято специалност са дигиталните фиатни (т.е. държавно подкрепени) валути.

Според Яо наличието на държавна цифрова валута ще стабилизира фиатните системи, а от там – и икономиката на страната. Той сподели собственото си мнение, но имайки предвид длъжността му, може с голяма доза сигруност да се счита, че това ще е бъдещето на криптовалутите в Китайската народна република. Според него една национална е-валута ще се радва на повече доверие от страна на гражданите именно защото държавата стои зад нея.

Интересно е да се отбележи, че Яо предпочита други методи за удостоверяване на транзакциите, а не блокчейн, която традиционно се споменава в този контекст. Той спомена електронната валута RSCoin на Английската банка, която включва както елементи на централизиран, така и на разпределен контрол. По думите му едно национално дигитално платежно средство не трябва да бъде сковано от идеологията на блокчейн.

“Ценноста на криптовалутите като биткойн се дължи най-вече на пазарни спекулации – подчерта Яо. – Би било катастрофа да го признаем за реална валута. Отсъствието на връзка с реални ценности гарантира, че биткойн никога няма да стане реален.”

Нещо повече – според чиновника сега реализирани криптовалути забавят развитието на икономиката. Например максималният брой биткойни е 21 млн. Също така на всеки четири години количеството нови такива “монети” спада двойно.


X