Софтуер

Изследователи от Harvard представиха новия RoboBee

CIO Media

Изследователи от Harvard представиха обновена версия на своя RoboBee, който може да лети, да се гмурка и да изскача обратно над повърхността. Първоначалният вариант на робота е представен още през 2013 г. и оттогава са разработени няколко негови версии. Предизвикателствата пред учените сега са били сериозни, тъй като малката машина е висока само два сантиметра и тежи по-малко от монета. За толкова малък робот движението под вода е като плуване в гъст сироп, а преодоляването на водната повърхност е сравнимо с преминаване през тухлена стена.За да решат стоящите пред тях трудности, изследователите от Harvard Wyss Institute и John A. Paulson School of Engineering са разработили нови механизми, позволяващи на RoboBee да преминава безпроблемно от водна във въздушна среда. Първоначално те определили правилната скорост на замах на крилата във въздуха и във водата. Използвайки комбинация от теоретични модели и експериментални данни, те заключили, че 220-300 херца е идеалната скорост за движение във въздуха, а във вода 9-13 херца.

След установяването на тези параметри, те трябвало да определят как машината да преодолее повърхностното напрежение за да излезе от водата. Проблемът е решен с двустепенна система. Първо машината събира вода в осигуряваща плаваемост камера при движението си към повърхността. Вътре електролитна плака превръща водата в оксихидроген, осигуряващ достатъчно допълнителна плаваемост за крилете на робота да излезе от водата. След това искра в камерата възпламенява оксихидрогена и той се превръща в гориво даващо на RoboBee тласък да се върне във въздушна среда.


Създателите на RoboBee се надяват работата им да вдъхнови създаването на нови многофункционални микророботи, които да преминават през сложни терени и да изпълняват различни задачи“.  Видео: : Wyss Institute at Harvard UniversityX