Софтуер

Интелигентните градове са състояние на духа

CIO Media

Дигиталните технологии ни предоставят значително повече възможности за подпомагане опазването на околната среда. Вместо това големите градове все повече страдат от замърсяване на въздуха – отчасти и поради дигитализацията. Пример за това ни посочва Анете Брондер, директор дигитални технологии в T-Systems International.В Лондон Uber е сред обвиняваните за лошия въздух. Компанията дава работа на близо 40 000 шофьори и заедно с техните приблизително 3,5 млн. клиенти те създават приемливи условия повече хора да си купуват личен автомобил. Поради това, в допълнение към таксата за ползване на централната градска пътна мрежа, кметът на Лондон наскоро въведе „такса отрова“ (Toxic Charge), която се налага на автомобилите с вредни емисии. На свой ред Uber отговори с предлагане на програми за подпомагане на шофьорите на електрически автомобили.


Превенцията е по-добра от лечението

Повечето от проблемите могат да бъдат бързо открити с дигитални решения, както и да бъдат предприети превантивни действия. Пример за това може да бъде интелигентното паркиране. Една трета от трафика в централната част на градовете е от шофьори търсещи място за паркиране. Но те могат да си спестят този стрес, както и ненужните CO2 емисии благодарения на приложения за смартфон, сензори, мрежови технологии и Облака.

Бон също разчита на дигитализацията. Отскоро градът има своето първо „опитно поле“ за интелигентен град. Кофите за смет вече ще изпращат сигнал кога трябва да бъдат изпразнени, енергийно -ефективни лампи ще настройват осветлението си според околната обстановка, а сензори ще проверяват качеството на въздуха в реално време. Всичко това се базира на мрежови стандарт NB-IoT, създаден за приспособяването на трансфера на данни към голяма дистанция и дълбоко навътре в сгради.


Сбогом символи на статута

Друго добро развитие на нещата е, че младите хора не са така привлечени от идеята за собствен автомобил. Поколението Z просто иска да стига от точка А до точка Б пътувайки комфортно. На добър прием се радват нови концепции за мобилност, свързващи обществения транспорт със споделянето на автомобил, наемане на колело или МПС, системи за дигитални резервации. Технологиите за тях вече съществуват и фактът, че се разделяме със „собственическия“ начин на мислене ще спомогне за постигане на желаните цели в екологията.

Но дигитализацията също има своя недостатък. Тя ни учи на удобство, а това е опасно.


Намигни за селфи

Почти всичко вече е изобретено, почти не се появяват нови стоки или продукти. Днес всичко върви към оптимизация на съществуващите продукти и създаване на добавена стойност чрез услуги. Покупките ни вече пристигат до входната ни врата, автомобила мисли заедно с нас и дори не е нужно да натискате нещо за селфи – просто трябва да намигнете. Интелигентният софтуер чете по устните ни какво искаме.

Дигиталните концепции имат за цел да направят живота ни по-лесен, макар не винаги да са съвместими с целите по опазване на околната среда. Компаниите искат преди всичко да са ефективни. Когато се появи пазарна ниша, още на следващия ден се появяват желаещи да я запълнят. Но удобството е изкушаващо и бързо ни заслепява за нашата отговорност към обществото.


Време за преоценка

Трябва да си припомняме тази наша отговорност по-често. Това е в сила и на ниво политика. Идеите за опазването на околната среда трябва да бъдат популяризирани, от една страна особено в градовете с малък бюджет и от друга страна от компаниите трябва да се изисква още по-решително. Увеличаването на приходите не е всичко. Изборът на производствени ресурси трябва да съответства на целите за околната среда.


Дигитализацията трябва да бъде фокусирана върху благосъстоянието на хората, а следователно и върху качеството на тяхната околна среда. Опазването на околната среда и икономическата ефективност не са в противоречие. Всъщност е точно обратното. Обществото не е наистина интелигентно докато не може интелигентно да балансира различните желания по далновиден начин, използвайки дигиталните технологии като важна част от прогреса.  


X