Софтуер

САЩ планират да отменят правилата за мрежовия неутралитет

CIO Media

На 14 декември Федералната комисия по комуникациите на САЩ ще гласува отмяната на така наречените закони за мрежови неутралитет, въведени от бившия президент на страната Барак Обама. Предложението на комисията ще анулира правилата, които забраняват на доставчиците на интернет услуги да блокират, забавят достъпа или таксуват повече за определено съдържание.

Какво е предложението и какво се случва след това?

Федералната комисия по комуникациите, независима правителствена агенция, която регулира междущатските и международните радио, телевизионни, сателитни и кабелни комуникации, се очаква да одобри предложението. Това ще отмени правилата, въведени през 2015 г., според които доставчиците на интернет услуги трябва да гарантират свободния характер на интернет. Освен това промените ще намалят значително надзора на комисията над доставчиците и тяхната дейност.

Отмяната на регулациите ще изисква тези компании да съобщават дали блокират достъпа до дадено съдържание, дали го забавят или осигуряват платено предимство на трети страни, за да се движи тяхното съдържание по-бързо. Също така ще бъде елиминиран и кодексът за поведение, който дава на комисията право да забранява дейността на доставчици с некоректни практики.

Новите правила ще влязат в сила най-рано през януари, макар че се очаква решението да бъде обжалвано пред съда.

Какво означава това за потребителите?

Потребителите ще усетят промяната, макар че тя вероятно ще отнеме доста време. Основното притеснение на поддръжниците на регулациите е, че доставчиците на интернет услуги могат да блокират или забавят трафика към дадени уебсайтове или избрани от тях услуги. Така те ще имат твърде голяма роля за това до какво потребителите имат и нямат достъп. Доставчиците на интернет услуги биха могли и да възпрепятстват услугите за видео стрийминг и възможността на потребителите да извършват безплатни или не особено скъпи телефонни обаждания през интернет.

От неправителствената организация Съюз на потребителите смятат, че отмяната може да доведе до по-висока потребителска цена за съществуващия интернет достъп и скорост. От телекомуникационната индустрия отричат това и подчертават, че цените на широколентовите услуги в САЩ са намалявали преди закона на Обама и следователно след анулирането на регулациите тази тенденция ще може да продължи.


САЩ планират да отменят правилата за мрежовия неутралитет

© CIO Media, Cio.bg

Кои компании подкрепят анулирането?

Телекомуникационна Асоциация на САЩ е сред поддръжниците на предложението. Според нея отхвърлянето на правилата ще увеличи инвестициите, разширенията, подобренията и ще засили защитата на потребителите като установи само един регулатор: Федералната комисия по търговията.

Кои компании се противопоставят на отмяната?

Интернет асоциацията в САЩ, представяща големи технологични компании като Аlphabet, Facebok, Amazon, Netflix, Microsoft, Uber, Yelp и PayPal, призова комисията да запази регулациите от 2015 г.

От групата настояват, че правилата от 2015 г. защитават иновациите, които помагат за развитието на фирмите за базираните на облачни услуги технологии, а предложението ще доведе до дискриминиране на стартъп компаниите.

Значението за Европа?

Международната интернет организация ICANN, чието седалище е в САЩ, несъмнено ще бъде повлияна от новите разпоредби. На свой ред това се очаква да се отрази и върху останалата част от света, включително върху Европа.

Без правилата за мрежов неутралитет в САЩ доставчиците сами ще определят пакети за интернет достъп. Например, ако Netflix и Amazon са принудени да платят допълнителни такси, то в крайна сметка потребителите ще трябва платят завишената цена. А след като Netflix и Amazon Prime Video са международни услуги, то неподозиращите потребители извън границите на САЩ също ще бъдат засегнати.


X