Софтуер

Учени са разрешили един от най-големите проблеми при квантовото криптиране

CIO Media

Американски учени от Университета „Дюк”, Университета на щата Охайо и Националната лаборатория Оук Ридж са разрешили един от най-големите проблеми с новите форми на квантовото криптиране: разпределението на криптографски ключ по квантов път (quantum key distribution – QKD).

QKD е процес за разпределение на криптографски ключ по време на пренасяне, който позволява и на двете страни в разговора да разберат, когато някой подслушва. Новата система, която е базирана на лазери за пренасяне на множество битове наведнъж, може да бъде използвана за свързването и защитата на квантовите компютри в бъдеще.

Новото откритие се очаква да допринесе за създаването на функциониращ квантов компютър, който в близко бъдеще ще може да разгадава съществуващите криптографски кодове, надяват се учени. „Сега е време да мислим усилено за различни начини, които можем да използваме, за да се опитаме да защитим интернет пространството“, допълват от екипа.

Повечето от сегашните QKD системи пренасят данни „между десетки до стотици килобайти за секунда“, което обикновено не е достатъчно за повечето потребители, включително при чатовете и телефонните връзки. Вече учените могат да вкарат повече информация във всеки пренесен фотон, като се наглася времето за освобождаване и фазата. По този начин се кодират два бита, вместо само един. Това означава, че ключовете могат да се пренасят  бързо, сигурно и по-важното по фибро-оптични кабели.

Системата използва готови части, изключая детекторите, и нищо друго, което да не е достъпно на обикновените телекомуникационни доставчици. А с малко инженерна намеса учените очакват скоро да могат да поберат целия приемник и предавател в кутия голяма колкото компютърен процесор.


X