Софтуер

800 мил. души ще загубят работата си заради роботите до 2030 г.

CIO Media

Очаква се 800 млн. души да загубят работата си заради все по-голямото навлизане на роботите и автоматизацията до 2030 г., което се равнява на повече от една пета от настоящата глобална работна сила. Това показва ново изследване на McKinsey & Co, проведено в 46 държави, като са били разгледани повече от 800 позиции.

В сряда от консултантската компания отбелязаха, че както развитите страни, така и нововъзникващите икономики ще бъдат засегнати. Операторите на машинни съоръжения, работниците във веригите за бързо хранени и бек офис служителите са сред тези, които ще пострадат най-много заради все по-голямата автоматизация.

Дори ако възходът на роботите се случва с по-бавни темпове, около 400 млн. служители могат да се окажат без работа и ще трябва да си намерят нова кариера през следващите 13 години.

Добрата новина за заменените от роботите работници е, че ще се открият нови позиции, към които те да се насочат. В много от случаите обаче хората ще са принудени да повишат квалификацията си и да придобият нови умения. Тези позиции ще включват медицински обслужващ персонал за застаряващото население, специалисти в областта на технологиите и дори градинари, се посочва в проучването.


X