Софтуер

5 важни прогнози за блокчейн, които ще са определящи за 2018 година

CIO Media

Потенциалът на блокчейн технологията да донесе обширна промяна е предсказан още 2011 г., заедно със зараждането на биткойна. Но едва тази година концепцията започна да привлича вниманието на хората. Вероятно тласнат от скока в цената на биткойна – първият осезаем пример за блокчейн технология – нарасна и интересът към криптираните, разпределени бази данни във финансовия сектор.

Ориентирани към блокчейна стартъп компании за финансови услуги са събрали 240 млн. долара финансиране през първата половина на годината. В същото време потенциалът му започва да е разпознаван и в други сектори и индустрии.През следващата година вероятно ще се наблюдава продължаване на тази тенденция на иновации и сътресения.

 

 

Ето петте ключови начина, по които това може да стане:

Повече използване извън финансите

Макар приложението му във финансовия сектор да изглежда най-подходящо, всяка индустрия или организация, в която записването или следенето на трансакции е нужно, може да се възползва.

В здравеопазването, IDC Health Insights прогнозира, че 20% от организациите ще приключат с пилотните проекти и до 2020 г. ще имат действащ блокчейн, следователно през 2018 г. ще има значителен напредък в тази посока.

В набирането на персонал - разработени са блокчейн CV-та, които ще канализират процеса на подбор чрез потвърждаване квалификацията и съответния опит на кандидатите.

В правната сфера, където се следи прехвърлянето на собственост например, също ще е възможно повишаване на ефективността с прилагането на разпределени бази данни. Догодина следва да има вече нашествие от иноватори в областта на правото, превръщащи това очакване в реалност.

В производството и промишлеността междувременно, Blockchain Research Institute – където влизат IBM, Pepsi Co и FedEx, заявява, че експертите по блокчейн ще станат „второто поколение“ на дигиталната революция след развитието на интернет. Това подчертава работата на производителя на електроника Foxconn по използване на блокчейн за проследяване на трансакциите в своята верига на доставки.

 

Блокчейн среща Интернет на нещата

Макар това да звучи модерно и странно, реално сериозно се мисли върху възможностите за свързване на двете технологии с цел подобряване на бизнес процесите, както и на нашето ежедневие.

Сигурността е една от причините те да си прилягат – криптираното и недоверчиво естество на блокчейн го прави приложим избор за защитата на растящия брой свързани устройства в нашите домове и офиси. Проучване предвижда, че изчислителната мощ на блокчейн, ползвана за „копаене“ на биткойн, може да се използва за защитата на нашите интелигентни домове от ново поколение киберкрадци, опитващи се да проникнат и да откраднат нашите данни.

Друга приложна сфера са криптовалутите, създадени върху блокчейн, които да се докажат като идеални за автоматизирани микротрансакции между устройства. Заедно със записването на активността на машината в базата данни, с цел архив и анализ, машините могат ефективно да се „разплащат“ помежду си, когато смарт машини на една организация си взаимодействат със смарт машини на други организации. Това вероятно ще се случи по-далеч във времето, но може би изследвания и пробиви в тази сфера ще има през 2018 година.

 


5 важни прогнози за блокчейн, които ще са определящи за 2018 година

© CIO Media, Cio.bg

 

Интелигенти договори

Интелигентните (смарт) договори са друга възможност, предоставяна от блокчейн технологията – идеята е, че договорите ще се прилагат автоматично при изпълнение на съответните условия. Това означава, че плащанията ще се извършат, или доставките ще се изпратят, или което и да е друго в бизнеса, което се възлага с договор.

Блокчейнът прави интелигентните договори възможни, заради тяхното съгласувано естество. Когато договорените условия бъдат изпълнени, договорът ще се изпълнява. Това може да означава изплащане на бонуси при постигане на целите или изпращане на пратка с постъпването на плащане по сметката.

Insurers AIG провежда пилотен проект за система за интелигентни договори на база блокчейн с цел следене създаването на сложни застрахователни полици, изискващи международно сътрудничество. И от това може да се очаква много през следващата година.

 

Одобрени от държавата криптовалути?

Путин беше първият – с наскоро оповестената „крипто рубла“ - но беше неизбежно политиците да започнат да обмислят предимствата на криптовалутата. Със зараждането на биткойна, често изглеждаше, че държавите нямат никакъв ентусиазъм към това конкретно приложение – и може би е било за добро. Все пак биткойнът беше предвиден като начин за създаване на търгуема валута, която да не може да бъде манипулирана от правителствата. Някои, като Китай, се оказаха изключително враждебни – отказвайки да допуснат обмяната им в своите граници и издавайки предупреждения за високия риск от инвестиране в криптовалути. Въпреки всичко 2018 може да бъде годината, в която правителствата най-накрая да разберат блокчейна, като потенциал за създаване на ефективност както при финансовите, така и в публичните услуги.

 

Голям брой блокчейн проекти ще се провалят

Блокчейнът несъмнено има потенциала да бъде революционен. Но като всичко новаторско, той може да бъде и опасен – основно защото използването му без ясна представа за целите може да се окаже скъпо струващо губене на време.

Като при всяка модерна технология, а блокчейнът е такава, има опасност непреодолимият импулс да не се изостане от модата може да стане повод за действия, които може да са прибързани или зле формулирани. Важното е да се помни, че това е нещо, което ще промени света завинаги, също както изкуственият интелект и големите данни. Без съмнение всяка страна на бизнеса е постоянно повлиявана и преоткривана от технологиите, но винаги по пътя има фалстартове и провали.

 

Онези, които успяват да избегнат несполуките, са хората с ясна представа какво искат да постигнат и готова стратегия да го направят.


X