Софтуер

Технологичните тенденции, пред които ще се изправят компаниите през 2018 г.

CIO Media

 

Какви ще бъдат технологичните тенденции през следващата година и какво е тяхното значение за компаниите на практика? Въпреки гръмките изявления, технологиите като цяло еволюират бавно. Това означава, че повечето неща ще продължат малко или много да бъдат същите, каквито са били и досега.

Дигиталната трансформация отново няма да настъпи

Какво е това? Това е термин, който се върти в публичното пространство поне от осем години. Той включва всичко от миграцията в облачното пространство до дигитализацията. А докато технологиите продължават да се подобряват, очакванията непрекъснато ще се увеличават.

Какво ще бъде развитието през 2018 г.? Бързите промени в настоящите технологии могат да причинят сред големите организации усещане за паника и страх от изоставане. Но не всичко ново е полезно. Истинското предизвикателство е да въведат вълнуващите неща. Това едва ли скоро ще промени съществуващата надпревара и в голяма степен тя ще запази сегашните си параметри.

Интернет на нещата ще се развива бавно

Какво е това? С добавянето на сензори на всички устройств, целият свят ще стане интелигентен. Неодушевените предмети ще се свързват безпроблемно, за да предоставят на потребителите ценни корпоративни данни според техните предпочитания… и резултатът е прекрасен живот навсякъде около нас.

Какво ще бъде развитието през 2018 г.? Интернет на нещата е част от бъдещите тенденции вече от няколко години и докато броят на свързаните устройства продължава да нараства, все още пълният му потенциал не е реализиран. Едва ли през предстоящата година ситуацията ще се промени значително. Все още очакваната „трансформаця” изглежда далеч в бъдещето. Интернет на нещата вероятно ще продължи да създава трудности на ИТ отделите и ще започне да изисква по-широко прилагане на периферни изчисления.

Изкуственият интелект ще продължи да се фокусира върху машинното обучение

Какво е това? Терминът изкуствен интелект се обсъжда много напоследък, за да се коментира всичко негативно от роботите, мразещи човека, до завземането на работни места. В по-положителен аспект самата технология увеличава своето приложение с изключително полезното развитие в машинния превод. При компаниите всички се насочват към тази технология, предлагайки базирани на изкуствен интелект решения.

Какво ще бъде развитието през 2018 г.? В организациите най-често срещаната форма на изкуствен интелект вероятно ще остане машинното обучение. Но развитието на технологията ще се забави заради проблемите с големите данни, пред които са изправени компаниите.


Технологичните тенденции, пред които ще се изправят компаниите през 2018 г.

© CIO Media, Cio.bg

Много ще се говори за блокчейн, но малко ще се прилага

Какво е това? Това е децентрализирана технология за регистриране, на която транзакциите с криптовалути се записват и която обещава широк кръг от приложения за компании извън финансовата сфера.

Какво ще бъде развитието през 2018 г.? Тази технология е едва в началния си етап на развитие, а скорошно проучване показва, че само около 13% от организациите всъщност планират да я използват. Това вероятно ще бъде една от онези технологии, които ще продължат да попълват списъците с прогнози през следващите години. И ще е необходимо време, преди бавно да си създаде ниша, в която децентрализираните бази данни са всъщност полезни.

Квантовите изчисления ще останат зона на конкуренция за големите доставчици

Какво е това? Квантовите изчисления е фундаментално изместване на фокуса от „стабилната“ математика към „нестабилната“ физика. Свят, в който изчисленията спират да бъдат само за бинарно превключване – нули или единици – и се преминава към нестабилното пространство на едновременни нули и единици. Изчислителната мощност, която облакът предлага е огромна.

Какво ще бъде развитието през 2018 г.? През последната година правителствата и големите доставчици – като Google, IBM, Microsoft и Intel – непрекъснато правят изявления по темата. Все повече хардуерни и софтуерни прототипи осигуряват възможността да се увеличи капацитета при изчисленията. Истинският потенциал на квантовите изчисления обаче ще се реализира едва след около пет години.

Инженерство на неприкосновеността на личния живот

Какво е това? Инженерство на неприкосновеността на личния живот е мултидисциплинарна наука, която разглежда теми в областта на правото, компютърната наука, управлението на данни и ИТ сигурността.

Какво ще бъде развитието през 2018 г.? С влизането в сила на GDPR през май много организации искат да управляват данните си и като резултат редица нови компании се появяват да попълнят липсата. Едва ли само една фирма ще успее да отговори на всички нужди.


X