Софтуер

Изкуствен интелект стана по-добър в четенето от хората

CIO Media

Компанията Alibaba създаде модел на изкуствен интелект (AI), който стана първият постигнал по-добър резултат от хората на тест на Станфордския университет за четене и разбиране на текст. Alibaba Group Holding показа колко добър е нейният модел на дълбока невронна мрежа, искайки от изкуствения интелект да даде правилни отговори на над 100 000 въпроса в теста – смятан за един от най-авторитетните в света критерии за четене от машини. Моделът на Institute of Data Science of Technologies, част от Alibaba, е постигнал 82.44, което е над постигнатото от хората - 82.304, съобщава Bloomberg.

От компанията посочват, че за първи път машина се представя по-добре от човек в подобно състезание. На същия тест Microsoft постига резултат от 82.650, но ден след Alibaba.Китайският гигант в електронната търговия се нарежда до Tencent Holdings и Baidu в надпреварата за създаване на AI, който може да обогати социалните медии, да таргетира реклами и услуги, или да е от полза при автономните автомобили. Пекин включи технологията в национален план, според който страната трябва да стане лидер в индустрията до 2030.

Обработването на естествен език наподобява човешкото разбиране на думите и изразите. Базиран на над 500 статии в Wikipedia, наборът от въпроси на Станфордския университет е предвиден да покаже дали моделите за машинно обучение могат да обработват големи обеми информация преди да дадат прецизни отговори на въпросите.

„Това означава, че машините могат да отговарят с голяма точност на обективни въпроси, като „какво причинява дъжда“. Технологията отдолу може постепенно да намери място в множество приложения, като обслужване на клиенти, обиколки на музеи и онлайн запитвания от пациенти по медицински въпроси, намалявайки по безпрецедентен начин необходимостта от човешка намеса“, казва Лу Си, главен изследовател по обработка на естествени езици в института на Alibaba.


X