Софтуер

Amazon – наследникът на Microsoft

CIO Media

Преди няколко години на чатбот технологията се възлагаха надежди да се превърне във водещ начин за взаимодействие с интернет. Те трябваше да живеят в телефоните ни, в нашите приложения за съобщения и, когато имаме нужда от нещо, всичко, което се очакваше, че трябва да направим, беше просто да зададем въпрос.

Ситуацията обаче се разви по различен начин.

 

 

Чатботовете, ботовете и виртуалните помощници предствавляват разговорен потребителски интерфейс, който дава възможност за взаимодействие с компютър чрез естествени думи и изречения. Именно тази функционалност се превърна в основно предимство и за дигиталния асистент на Amazon – Alexa.

Ето какво се случва и защо е важно.

Facebook M е мъртъв

Facebook планира да спре своята чатбот услуга на 19 януари, след като от старта си през август 2015 г. тя беше в експериментален режим, достъпен само за 10 000 души в Силициевата долина. При представянето си Facebook M беше широко приет за пример как чатботите трябва и ще работя вбъдеще. Той е проектиран като виртуален асистент, което означава, че може да купува неща от ваше име, да изпраща подаръци и да прави резервации, например.

Докато първоначално беше обвит в мистерия, впоследствие стана ясно, че целта на М е Facebook да види как хората естествено биха могли да използват виртуален асистент, който не е ограничен в определени рамки. Facebook се опита да обслужи тази нужда с помощта на хора, които, освен че ще обслужват М, тренират също такла изкуствения интелект, за да може с течение на времето да се постигне напълно автоматизирана услуга. И Facebook вече научи това, което не знаеше в началото – изкуственият интелект не е готов още да се превърне в универсален агент, който може да прави важни неща за голям брой хора.

Не е изненада, че в същия ден, в който научихме за прекратяването на експеримента “Facebook M”, стана ясно, че компанията ще представи потребителска технология, подобна на Echo Show на Amazon, наречена Facebook Portal.

 


Amazon – наследникът на Microsoft

© CIO Media, Cio.bg

 

Компанията планира официалното представяне на устройството да бъде през май по време на конференцията на разработчиците на Facebook, като, според доклад на компанията, устройството ще се продава на цени от порядъка на 499 долара и ще разполага с камера, а удостоверяването на потребителите ще става на база на технология за лицево разпознаване.

Google Now също е мъртъв

Преди няколко години, след появата си през лятото на 2012 г., Google Now се ползваше със статут на най-сложния виртуален асистент в технологичните среди.

Google Now използва местоположението ви, календара ви и най-вече съобщенията в Gmail, за да разбере от каква помощ имате нужда и впоследствие да ви я предложи преди дори да сте я поискали. Един от най-добрите му трикове беше да погледне в календара ви къде сте планирали да ходите, да провери текущото ви местоположение, да провери трафика между тези две точки и да ви даде съвет кога да тръгнете, за да ви е най-удобно. Функцията Google Now все още съществува в мобилното приложение Google, но не и като самостоятелен бранд. Тези функции сега се считат за подмножество на Google Search, докато компанията се е фокусирала върху развитието на Google Assistant.

Междувременно, най-забележителната функция на Google Assistant е интерпретацията, което означава, че системата обръща внимание на вашите разговори в приложението Allo и прави предложения въз основа на информацията от тях. За съжаление, това приложение за комуникация се използва от много малко хора и забележителните интерпретационни възможности на Google Assistant към момента са до голяма степен неизвестни и рядко се използват от по-широката аудитория. Това означава, че двете най-силни и отличаващи страни на чатбота на Google – изпреварващи действия и интерпретация - остават недооценени. Затова, точно както Facebook "уби" М и представи устройство, подобно на Echo Show на Amazon, Google насочва по-голямата част от усилията си в разработката на Assistant като разузнавач за собствените си устройства от този тип.

 


Amazon – наследникът на Microsoft

© CIO Media, Cio.bg

 

 Общият знаменател обаче е Amazon Echo и неговият виртуален асистент Alexa.

 Формулата “Alexa”

Преди няколко години Alexa беше смятан за най-слабият и най-малко усъвършенстваният чатбот или виртуален асистент на пазара (MS-DOS, а по-късно и Microsoft Windows, първоначално имаха подобна репутация). Това отношение се промени, когато Alexа придоби умението да пазарува от ваше име в Amazon, но, въпреки това, тази функционалност си остава вторична за Alexa. Според проучване на Experian от миналата година по-малко от една трета от анкетираните собственици на Echo някога са купили нещо с помощта на виртуалния асистент на Amazon. По-голямата част от най-често използваните функции на Alexa включват настройка на таймер, възпроизвеждане на песен, четене на новини, проверка на времето - всъщност, най-основните функции на смартфона, задвижвани обаче чрез гласово взаимодействие.

Така се стигна до момента, в който Amazon се превърна в лидер при производителите на дигитални асистенти. Това се доказа и по време на CES 2018. Alexa открадна шоуто, като се появи в проектори, таванни светлини, автомобили, очила, душове, перални машини, слушалки, интелигентни говорители и дори компютри с Windows 10. Единствената компания, която може да се каже, че държи къса дистанция от Amazon е Google със своя Assistant, и това е така, защото той следва формулата на Alexa.

 


Amazon – наследникът на Microsoft

© CIO Media, Cio.bg

 

 Ето я и формулата, която осигурява на Amazon лидерството в категорията за дигитални асистенти:

- Забравете писмения текст, трябва да се съсредоточите изцяло върху взаимодействието чрез гласови команди

- Продавайте широка гама от хардуерни устройства, които могат да се използват от обикновените потребители

- Силно насърчавайте и стимулирайте интеграцията на трети страни през Alexa Skills Kit

- Силно насърчавайте хардуерната интеграция на трети страни чрез комплектите за разработка за Alexa Voice Service.

- Силно насърчавайте корпоративните потребители чрез платформата Alexa for Business

Формулата “Alexa” доказва, че не е необходимо виртуалният асистент да прави всичко, побеждавайки конкурентите си на техническо ниво. Важното е да е на разположение навсякъде.

Защо Amazon е новата Microsoft?

Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос тази седмица стана най-богатият човек в света, според класацията на Forbes. През последните няколко десетилетия това място обикновено беше заето от бившия главен изпълнителен директор на Microsoft Бил Гейтс. Тази символика е абсолютно навременна, след като по време на CES 2018 стана ясно, че Amazon влиза в кожата на Microsoft – компания, която наложи своето господство в технологичния свят, контролирайки операционната система, използвана от мнозинството хора и компании.

Amazon вече крачи сигурно по пътя на Microsoft, а Alexa бавно, но сигурно се превръща в операционната система на бъдещето. Причината е много проста и добре описана от Сам Долник, ръководител на цифровите инициативи в The New York Times, който е категоричен: "Живеем в свят, в който мобилният телефон е доминиращ, а аудиото, което не изисква очите или ръцете ви, е най-добрата мобилна среда".

Долник има предвид аудио подкастите, но тази истина е напълно релевантна и към виртуалните асистенти. Докато днес използваме предимно лаптопи и смартфони, в бъдеще те ще бъдат изместени от виртуалните асистенти и добавената реалност. А когато това се случи, Amazon наистина ще реализира на 100% своята операционна система на бъдещето.


X