Софтуер

Във Франция Google сформира екип за разработване на изкуствен интелект

CIO Media

Тази седмица Google обяви, че във Франция ще сформира екип за разработване на изкуствен интелект (Artificial Intelligence - AI). Той ще си сътрудничи с френски експерти за използването на технологията в широк кръг от сфери – като се започне от здравеопазването и се стигне до околната среда. От Google уточниха, че екипната работа ще бъде публикувана и всеки създаден код ще бъде отворен.

Освен това компанията ще увеличи броя на своите служители с 50% и ще отвори четири нови центъра, които ще осигурят безплатно обучение по електронна грамотност на френското население.

Но Google не е единствената организация, която работи в тази насока. Facebook вече има AI лаборатория в страна, а вчера обяви, че ще вложи 10 млн. евро за ускоряване на иновациите за разработването на изкуствен интелект във Франция. Отделените средства ще бъдат използвани за стипендии, за финансиране на сървъри и отворени данни, които обществените институции ще могат да използват. Също така от Facebook предвиждат допълнителни 30 стипендии за докторската програма към изследователския център за разработване на изкуствен интелект в Париж. Планира се и френският екип ще се удвои от 30 на 60 души. Миналата година както Google, така и Facebook отвориха AI лаборатории в Канада.

Изкуственият интелект представлява интерес за френските лидери. Президентът Еманюел Макрон изрази желание да превърне Франция във водеща държава за AI иновации и се очаква скоро да обяви национална си стратегия по въпроса. От Google изразиха надежда, че тези нови инвестиции ще помогнат на страната, на академичната общност и местния бизнес, за да се превърнат Франция в един „истински дигитален шампион”.


X