Софтуер

Щатът Ню Йорк ще въведе собствени правила за интернет неутралитет

CIO Media

Щатът Ню Йорк може да приеме своя версия на законодателство за мрежова неутралност на провайдърите. Законопроектът ще изисква доставчиците на интернет, работещи с щата или с неговите общини да удостоверят, че те не се намесват в уеб трафика и не дават предимство на определени сайтове или клиенти. Компаниите, които не се придържат към мрежовия неутралитет при работата с клиенти няма да могат да сключват договори с властите.

Предложилите идеята законодатели отбелязват, че това е лесен начин да се използват доходоносните договори за информационни технологии с щата като средство за насърчаване на справедливо отношение към потребителите в целия щат.„Става дума за запазването на интернет свободен и отворен. Това е силата на портфейла на Ню Йорк“, каза Патриция Фахи, член на долната камара на местния парламент и вносител на предложението.

След като Федералната комисия по комуникациите (FCC) на САЩ отмени правилата за интернет неутралитет - въведени от Барак Обама, които гарантираха, че доставчиците не могат да улесняват достъпа до едни сайтове за сметка на други – няколко американски щата пожелаха да въведат свои правила. Монтана вече забрани с интернет доставчиците да се сключват договори за щатски поръчки, ако не спазват мрежови неутралитет. Тази политика беше въведена със заповед на губернатора Стив Бълок.

„Това трябва да бъде направено на федерално ниво. Но, тъй като не е, ние трябваше да се намесим“, каза сенатор Дейвид Карлучи. По думите му, законодатели от Ню Йорк водят разговори по темата със свои колеги от няколко щата.

Законопроектът все още не е внесен за гласуване в никоя от двете камари на местния законодателен орган на щата Ню Йорк.  


X