Софтуер

Изкуствените синапси може би са ключът към преносимите AI устройства

CIO Media

Технологични гиганти като Intel и IBM вече са започнали да разработват чипове за изкуствен интелект, който имитира начина на работа на мозъка – а на практика това е най-мощният компютър в света. Областта на „невроморфните изчисления” все още е в ранната си фаза на развитие, като едно от най-големите предизвикателства пред пионерите е справянето с невронните синапси. Те са малки структури, през които информацията преминава, когато се движи от един неврон към следващия. В тази връзка екип от инженери в Масачузетския технологичен институт започват да работят по създаването на изкуствен синапс, който функционира като истински, а конструкцията му позволява „прецизно да контролира силата на електрическия ток, протичащ през него - подобно на начина, по който йоните преминават през невроните”.

Съществуващите до този момент конструкции обикновено използват материали, които трудно контролират потока на йоните, а това означава, че не може да се осъществи връзката от неврон към неврон. За да разреши въпросът, екипът създава синапси, използвайки силициерви пластини и силиций-германий, материал често срещан при транзисторите. Двата материала заедно формират фуниевидна дислокация, което създава една единствена пътечка, през която йоните могат да преминат.

Екипът тества своето изобретение, като създава чип за неврона мрежа, захранена с десетки хиляди ръкописни почерка. И какъв е резултатът? Тя успява да разпознае почерка в 95% от времето – което не е никак лош резултат, като се има предвид, че днешните алгоритми, работещи с обикновен хардуер постигат 97% точност.

Невроморфните изчисления ще могат да правят далеч повече неща от разпознаване на почерк. В бъдеще това може да доведе до създаването на преносими устройства с изкуствен интелект, които ще бъдат много по-мощни от модерните смартфони. Екипът подчертава, че неговата крайна цел е да създаде чип с размерите на нокът, който да замени един голям суперкомпютър.


X