Софтуер

Как да спечелиш войната за таланти в обучението на AI?

CIO Media

На където и да се обърне човек, може да намери някоя нова история, посветена на влиянието на изкуствения интелект (AI) върху бизнеса. Заедно с тях се намират и такива, които предупреждават как големите играчи от Силициевата долина “крадат” талантите в машинното обучение точно в момента, в който то се превръща в основно оръжие в битката за доминация в процеса на дигитална трансформация.

Така че, ако се стремите да получите всичко, което AI обещава, къде ли можете да намерите нужните ви специалисти? Както се казва - отчаяните времена, изискват отчаяни мерки - и затова много организации се опитват да наваксат недостига на талант за обучение на AI като създават партньорства с университети или провеждат мащабни вътрешни обучения.

И, ако все още не сте убедени, че на вашата компания са ѝ нужни подобни специалисти, трябва да знаете, че според доклада на PwC - Sizing the Prize - до 2030 г. световният БВП може да бъде 14% по-висок (15,7 трилиона долара повече) в резултат на AI, което превръща тази технология в най-голямата търговска възможност в съвременната икономика.

 

 

"Ако вашият бизнес работи в някой от секторите, които се стремят към бързо внедряване на AI, ще трябва да бъдете изключително експедитивни, за да капитализирате възможностите си и да си гарантирате, че не изоставате от конкуренцията си", се казва в доклада.

Дори дадена компания да е в сектор, в който разрушителният потенциал на AI e по-малък и е вероятно процесът на неговото навлизане да бъде по-бавен, от PwC са категорични: "Нито един сектор или бизнес по никакъв начин не е имунизиран от въздействието на AI. Голямата въпросителна е как да осигурите таланта, технологията и достъпа до данни, които са ви нужни, за да се възползвате максимално от възможностите, които създава AI".

Това е и предизвикателството, пред което ще се изправят голяма част от ИТ мениджърите, тъй като в следващите няколко години организациите ще се надпреварват да разгръщат инициативи, насочени към AI. Персоналните умения са предизвикателство №1 за 54% от CIO, които искат да интегрират AI, твърдят от Gartner и посочват, че 2018 се очаква да бъде годината, в която започва "AI демократизацията". Някои CIO обаче се сблъскват с двойни проблеми, след като 37% все още не могат да дефинират АI стратегията си, твърди изследователската компания.

"Предизвикателството пред създаването на стратегически план за развитие на AI върви паралелно с това за набиране на персонал, тъй като работещите с AI служители и ръководители са от полза за организациите, които са в активен процес по определяне на стратегията си", се казва в доклада на Gartner "Predicts 2018: Artificial Intelligence", според който до 2020 г. 85% от ИТ директорите ще управляват проекти, свързани с AI, които ще изискват комбинация от усилия за купуване, изграждане и възлагане на външни поръчки.

Следователно, управленските умения трябва да се развиват, тъй като мениджърите "едва наскоро са осъзнаха и започнаха да разчитат на усъвършенствани статистически техники, които разделята сеното от плявата, за да подобрят процеса на вземане на решения", се казва още в доклада на Gartner. Според него именно това е отправната точка за управление на системи и услуги, базирани на AI.

Работните места ще се променят, но хора ще са необходими винаги

В пълно съответствие с посочените тенденции, нараства и търсенето на специалисти в работата с данни, експерти по роботика, инженери, занимаващи се с AI и професионалисти с опит в дълбоките невронни мрежи, големите данни и анализите. Според компанията за подбор на персонал Glassdoor например най-търсени през 2016 и 2017 в САЩ са били специалистите в сферата на анализа на данни, като за база на класацията са взети броят на откритите работни места, нивата на заплатите и удовлетворението от работата.

Но, като се има предвид темпото на технологичните промени, увеличаването на изчислителните мощности и по-слабата конкуренция, породена от липсата на достатъчно кадри в сферата, подобни специалисти остават дефицитна стока и до днес.

Едновременно с това, много хора подкрепят тезата, че AI ще доведе до закриването на работни места и свързаните с тях отговорности. Но според експертите, докато това се случва и машините изземват някои роли, хората ще продължат да бъдат нужни, защото има дейности, които само те могат да извършват, като за целта обаче ще трябва да усвоят нови умения, за да работят заедно с AI.

"Компаниите, които стават прекалено зависими от машините и не отделят време и средства за квалификация на своите служители, могат да бъдат изправени пред значителен недостиг както на персонал, така и на умения", казва Бен Принг, вицепрезидент и директор на Центъра за бъдещето на труда към технологичната компания Cognizant Technology Solutions.

 


Как да спечелиш войната за таланти в обучението на AI?

© CIO Media, Cio.bg

 

Наред с техническата част, организациите трябва да инвестират и в изграждането на следните умения у служителите си, за да могат те да отговарят на новите изисквания: аналитично мислене; устна и писмена комуникация; дизайн; вземане на решения; меки умения и др.”, съветва Принг.

"Тъй като навлизането на AI се ускорява, стойността на уменията, които не могат да бъдат възпроизведени от машините, също се увеличава. Такива са например творчеството, лидерството и емоционалната интелигентност", констатират в свой доклад от PwC. Според тях светът трябва да се подготви за хибридната работна сила, в която AI и човешки същества работят рамо до рамо. “Предизвикателството за бизнеса ви не е просто да гарантирате наличието на подходящите системи, но и да прецените каква роля ще играят вашите хора в този нов модел", се казва още в доклада. От PcW съветват организациите да планират дългосрочно обучение и развитие за служителите си, ако искат да са в състояние да отговорят на всички нововъзникващи нужди.

Създаване на канал за наемане на таланти в сферата на AI

"Ние виждаме като решение на проблема с недостига на таланти в науката за данни начина, по който професионалните спортни лиги набират своите кадри – още в по-ранните стадии на развитие", казва Марк Клеркин, учен в сферата на данните във компанията за рисков капитал High Alpha, и добавя: "Имаме връзки с университетите и се ангажираме с учебни проекти и лекционна дейност, за да имаме достъп до таланта още на това ниво”.

High Alpha също така се стараят още в университета да дадат на студентите "опит в реалния свят с помощта на смислени проекти”, като идеята на компанията е да създаде достатъчно условия, за да могат да опознаят бъдещите кандидати за работа. “Това е едно много дълго интервю, което осигурява на компанията ни истински талант”, разкава Клеркин.

Компанията също така провежда вътрешни обучения и информационни кампании за това какво представлява AI и как може да бъде използвано машинното обучение. "Целта ни е всички да са наясно с различните аспекти от работата с невронни мрежи и машинно обучение. Като направите това, вие можете да определите и използвате настоящи служители, които се интересуват от новите технологии, като например моделиране и извличане на данни от файлове. Служителите с инженерни и математически умения са идеалните кандидати за този вид работа”, добавя той.

Същевременно, от High Alpha правят и редица публикации по темата за изкуствения интелект и работата, която те вършат в тази сфера. “Опитваме се да хвърлим наистина голяма мрежа с идеята, че знаещи и можещи инженери и научни работници ще прочетат нашите материали и ще оценят нещата, които правим, а това може да ги направи част от нашия екип", коментира още той и обръща специално внимание, че хубавите неща невинаги се превръщат в добри стимулии.

"Ние обаче не поставяме науката за данните на пиедестал по отношение на заплащането. Базовата заплата при нас може да варира според различните позиции, но не правим асиметрични оферти само защото са насочени към специалисти в областта на науката за работа с данни. В същия момент предлагаме възможност служителите да работят върху интересни и важни проекти, което се отразява много добре на кариерата им”, обяснява Клеркин.

Изграждане отвътре

Чикагската консултантска компания West Monroe Partners, която работи в технологичната сфера, се е фокусирала върху изграждането на специалисти направо в своите редици. “Намирането на външен талант за работа в сферата на AI е много трудно. Има много малко подобни специалисти и е много трудно да се намерят хора с всички възможности, които са нужни", казва Грег Лайок, старши директор на компанията, и добавя, че през последните пет години са интервюирани много хора, но е почти невъзможно да се намерят хора с академична подготовка по математика или статистика, които да разбират технологичните инструменти, използвани за изграждане на системи за машинно обучение в корпоративна среда. Според него идеалният кандидат също така трябва да има солидни комуникационни и “меки” умения. "Хората, които имат всички тези възможности, в момента струват теглото си в злато. Но от стотици интервюирани, успяваме да открием едва един, двама такива", категоричен е Лайок.

 


Как да спечелиш войната за таланти в обучението на AI?

© CIO Media, Cio.bg

 

Затова стратегията на West Monroe Partners е да наема хора, които са “силно колаборативни” - готови да работят в екип, извън своята тясна специалност. "Интересното е, че има магистърски програми и обучения, в които хората получават добри технически умения, но не успяват да се научат как да ги прилагат за решаването на реални бизнес проблеми", отбелязва Лайок. Затова компанията му се фокусира върху това “да смеси хората и да вземем най-доброто от всеки".

Според директора на West Monroe Partners пред хората, скоро завършили колеж, които имат умения и са отворени за учебната среда на компанията, се откриват големи перспективи. "Ние се гордеем с това, че изградихме следващото поколение лидери и вярваме, че можем да развиваме експерти в сферата на изкуствения интелект отвътре", категоричен е той.

Това чувство се споделя и от д-р Бен Уабър, гостуващ учен в медийната лаборатория на MIT. "Ученето на работното място все още излиза по-евтино, отколкото да дадете баснословни заплати на хора, които не е ясно дали ще ви свършат работа в крайна сметка", смята той, но добавя, че организациите все пак се нуждаят и от опитни професионалисти, които имат по-задълбочени познания в работата с алгоритми и, съответно, взимат значително по-високи заплати.

Но определено е време стереотипът, че всеки човек трябва да има докторска степен и петгодишен опит в индустрията, да се преосмисли", категоричен е Уабър, който също така е президент и главен изпълнителен директор на стартъпа Humanyze, който оперира в сферата на поведенческите науки.

Компанията наема по седем, осем души на месец и си е поставила за цел до края на годината да разчита на екип от поне 100 души. Humanyze, също както и West Monroe Partners, търси хора със стабилни математически познания и, в идеалния случай, такива по статистика. "Това е по-добре, отколкото да имаш програмист, защото в основата на изкуството за обучение на AI стоят прости статистически инструменти", добавя Уабър.

Липсата на специалисти е реална

Ако една организация се стреми да изгради мащабируема система за обучение на изкуствен интелект, тя ще се нуждае от хора с много опит в работата с бекенд системи.

"В момента се намираме в пика на наемането на специалисти в сферата на изкуствения интелект. Всеки работи по тази технология”, казва Уабър, добавяйки, че това носи признание за важността на нужните умения. Експертът смята, че тази тенденция ще се задържи на гребена на вълната поне още известно време.

"Gartner използва термина “цивилни изследователи на данни”. Това са хората във вашата организация, които са се преквалифицирали за работа с AI след процес на учене на работното място. Университетските програми се подобряват от година на година и завършилите стават все по-добри, но моят опит сочи, че все още не са достигнали нужното ниво и това няма да задоволи търсенето на талант за работа с AI. Затова компаниите, които още не са се ориентирали към вътрешно развитие на специалисти, трябва да го направят час по-скоро”, предупреждава Грег Лайок от West Monroe Partners.

Университетите в световен мащаб се опитват да дадат своя принос в изграждането на специалисти в обучението на изкуствен интелект, като много от тях вече предлагат специализирани програми в сферата. Но дори и в учебните заведения, които вече произвеждат специалисти с ценни умения за дълбочинното обучение, малцина притежават интуицията, която осигурява широк фундамент за създаването на успешен модел на дълбока невронна мрежа.

Техническите умения - особено тези за дълбочинно обучение - остават ограничени и все още се развиват. Не знаем как надеждно да конфигурираме DNN (дълбока невронна мрежа), за да получим полезни резултати, а дългият период на обучение на AI води след себе си дълъг цикъл на оценяване", констатира също така докладът на Gartner.


X