Софтуер

Три иновативни продукта, които ще дебютират на Зимната олимпиада

CIO Media

Виртуалната реалност, интернет на нещата и преносимите устройства са навсякъде – включително и на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Ето няколко от иновациите и новите технологии, които ще дебютират на Олимпиадата.

Лек срещу студа

Вместо да се разрешават големи проблеми, понякога фокусирането върху малките неща може да ви превърне в победители. Тази година Ралф Лорен създаде самозатоплящи се якета за ски отбора на САЩ, които ще сгряват спортистите при ниските температури по време на церемонията по откриването. Якетата разполагат с 11-часова батерия, а топлината може да бъде настройване през мобилния телефон. Засега обаче тези „умни“ якета са налични само за спортистите, а всички останали ще могат да си ги купят едва през есента.

Достъп до данните

Да се следи представянето както на отделните състезатели така и на целите отбори, може да бъде от изключително значение, затова технологиите идват на помощ. Устройства от компанията Polar, която създава сложни преносими монитори, се използват от много спортисти в тазгодишните Зимни олимпийски игри. Спортистите носят преносими следящи системи, до които треньорите имат достъп. Чрез устройствата се предават данни в реално време и могат да се изпращат съобщения до отделните атлети относно промени, които трябва да направят в скоростта, наклона и други ключови аспекти, за да подобрят представянето си.

Екипите SmartSuits на Samsung съдържат сензори и ще бъдат носени от двама холандски спортисти по бързо пързаляне с кънки, а техните треньори ще следят скоростта им по време на тренировките през смартфоните си. (Технологията обаче не може да бъде използвана за изпращане на съобщения по време на самото състезание.)


Три иновативни продукта, които ще дебютират на Зимната олимпиада

© CIO Media, Cio.bg

Симулационни тренировки

Американските отбори по ски и сноуборд са използвали виртуална реалност, за да тренират, като това им е позволило да повтарят (и усъвършенстват) своите спускания по един и същи терен – нещо невъзможно да се направи в реалността. Обикновено спортистите могат да тренират на наклона, на който ще се проведе състезанието, само няколко дни преди това. Отборите работят с компанията за виртуална реалност Strivr. Хедсетът, който спортистите носят позволява на треньорите да анализират техните движения с глава и това къде са се фокусирали при спускането. Треньорите могат същевременно да въвеждат допълнителни предизвикателства като трудни метеорологични условия, така че състезателите да свикнат с неочакваното.


X