Софтуер

Какво е бъдещето на изкуствения интелект?

CIO Media

Някога изкуственият интелект (Artificial Intelligence – AI) беше технология, от която всички се страхуваха. А идеята, че компютрите могат да мислят и да се учат като нас, пораждаше опасения, че в един момент ще спрем да ги разбираме и да можем да ги контролираме. Но сега, когато се движим в посока, различна от създаването на човекоподобен изкуствен интелект, можем да разгледаме напредъка му като средство за развитие на всяка една индустрия. Същевременно хората все повече си задават въпроса – дали изкуственият интелект всъщност е толкова страшен, колкото преди си мислехме?

2017 беше преломна година за изкуствения интелект, през която бяха постигнати безпрецедентни постижения в разбирането на технологиите с AI. Макар че все още има много работа, която трябва да се свърши, изкуственият интелект ни дава възможност да направим много повече и то далеч по-ефективно отколкото преди.

Човекоподобният изкуствен интелект вече не е в центъра на вниманието

AI индустрията започва да се отдалечава от разработването на технологии, които се основават на човешката физическа структура. А както се вижда от робота София, изкуственият интелект, приличащ на хората, ни отклонява от реалния прогрес.

Следователно разработчиците на изкуствен интелект ще се насочат към създаването на AI чрез алгоритми, като той ще отговаря, ще взима решения и ще комуникира с хората. Очаква се да настъпи една значителна промяна в индустрията. Изкуственият интелект ще започне все повече да се интегрира в платформи и технологии, които ще се използват за оценяване на потребителското изживяване, управление на финансите, обучение и други.

Сътрудничеството между хората и изкуствения интелект ще даде по-добри резултати

Често статиите за изкуствен интелект и влиянието му върху пазара на труда провокират безсмислена паника. Често хората се страхуват, че развитието на изкуствения интелект ще се отрази върху бъдещите им възможности за намиране на работа. Макар че някои професии ще бъдат безвъзвратно заменени от AI технологиите, в действителност повечето ще еволюират, за да включат работи с изкуствен интелект, което ще максимизира ползите за компаниите и техните служители.

Потребителите ще се доверяват повече на AI технологиите

Изкуственият интелект все повече печели доверието на потребителите по света. Индустрията от своя страна се опитва да гарантира, че клиентите се чувстват комфортно при използването на продукти и услуги с AI. Цялата тази комуникация трябва и ще се осъществява на прост език, който всички да могат да разбират. Ако компаниите успеят да предразположат потребителите, така че те да се чувстват по-комфортно с изкуствения интелект, то това вероятно ще допринесе за справянето с етичните притеснения и за по-голямото разпространение на AI технологиите.


Какво е бъдещето на изкуствения интелект?

© CIO Media, Cio.bg

Изкуственият интелект намира приложение в киберсигурността

На фона на все по-мащабните и често извършвани хакерски атаки, инженерите започват да се справят с тези проблеми на ниво данни и алгоритми чрез изкуствения интелект. Към момента уменията на хакерите надвишават способностите на специалистите в областта на киберсигурността, които трябва да се грижат за уязвимите места на технологиите.

В тази връзка гиганти като Facebook, Google и Amazon ще започнат да си партнират със стартъп компании и специалисти във водещи научни институции, за да създадат защити, използвайки изкуствения интелект. В крайна сметка такова сътрудничество ще помогне за изграждането на AI системи, способни да следят, идентифицират и предотвратяват хакерски атаки.

Регулациите ще помогнат за напредъка на изкуствения интелект

Очаква се регулациите в областта на изкуствения интелект да се увеличат. Правителствата по света се опитват все повече да научат за AI индустрията, а основни играчи в нея ще започнат да разкриват какви саморегулации използват при фирмените приложения, базирани на изкуствен интелект. Освен това се очаква да се засили натискът върху индустрията за увеличаването на прозрачността, а от организациите ще се иска ясно да посочат как използват данните, особено информацията за потребителите – при създаването и обучаването на AI приложения.


Какво е бъдещето на изкуствения интелект?

© CIO Media, Cio.bg

AI индустрията ще започне да се фокусира върху разрешаването на най-големите световни проблеми

Индустрията ще започне да се фокусира върху използването на изкуствения интелект за разрешаването на правилните проблеми. Към момента ние не прилагаме AI за разрешаването на най-сериозните и належащи предизвикателства, пред които е изправен светът днес. Вместо това повечето компании и потребителски приложения с AI акцентират върху нишови проблеми с малък мащаб и значение. Без съмнение алгоритъм може да насочи потребителите към най-добрия зъболекар в Париж, а умен асистент може да помогне за запазването на конферентна зала.

Но дали това е най-ефективната употреба на изкуствения интелект? Днешните AI технологии притежават потенциала да се справят с много по-сложни проблеми, като управление на всички служители и разрешаването на последствията от климатичните проблеми. В близко бъдеще ще бъде възможно хората в различните индустрии да прилагат AI технологии, за да разрешат най-сложните и важни проблеми в глобален план.

Изкуственият интелект става все по-достъпен

Само преди няколко години разработването на AI технологиите изискваше сериозни познания в областта на инженерството и науката за данните. Днес много по-лесно може да се получи достъп в индустрията. Инструментите за разработване на изкуствен интелект, програмите за обучение и по-постижими кариерни цели сега дават възможност и на кадрите без техническо образование да навлязат в тази някога недосегаема сфера.


X