Софтуер

На 76-годишна възраст почина британският астрофизик Стивън Хокинг

CIO Media

Известният астрофизик Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст в дома си в Кеймбридж, Англия.

„Той беше изключителен учен и необикновен човек, чиято работа и наследство ще живеят още много години. Неговата смелост и непоколебимост, неговата гениалност и чувство му за хумор вдъхновиха много хора по света“, отбелязаха деца му Люси, Робърт и Тим.

Хокинг, който преподаваше в Университета на Кеймбридж, направи няколко важни открития в сферата на физиката, математиката и космологията.

В едни от най-известните си трудове той изучава черните дупки и теорията на относителността. А със своята книга „Кратка история на времето” успя да привлече вниманието на масовата аудитория към сложните проблеми на науката. 

През по-голямата част от живота си Хокинг се бореше с амиотрофичната латерална склероза. Неговият живот през ранните му години е представен във филма „Теорията на всичко“, който излезе през 2014.

През последните месеци физикът често предупреждаваше за рисковете от развитието на изкуствения интелект (Artificial Intelligence - AI), а миналата годината той заяви, че AI може да бъде „най-лошото събитие в историята на нашата цивилизация”.


X