Софтуер

Софтуерът за анализи Tableau отново оглави класацията Gartner Magic Quadrant

CIO Media

Софтуерната система за бизнес анализи Tableau и тази година оглави класацията Gartner Magic Quadrant. Сред критериите, по които се оценяват различните системи, са тяхната инфраструктура, възможностите за управление на данните, анализи и визуализации, лесното споделяне на информацията и насърчаването на сътрудничеството. Крайният резултат дава оценка за лекотата в изпълнението на справките и анализите, както и тяхната завършеност.

„През изминалата година компанията инвестира значителни ресурси в развитието на системата и подобряване на визуализациите, включително добавяне на допълнителен слой във всяка визуализация чрез функцията Viz in Tooltips. Чрез новите функционалности вече много по-лесно и бързо се откриват корелации, изключения, клъстери, връзки, пресмятат се тотали и се правят предвиждания на база на данните, без необходимостта от употреба на специфични модели или алгоритми. Което на свой ред позволява на ръководителите и екипите да взимат много по-информирани решения“, разкрива д-р Валентина Протопопова, експерт в консултантската компания Тим ВИЖЪН България, която е представител на Tableau за страната ни.

Новата десета версия на системата също така подобрява анализите през мобилни устройства. Всяка визуализация се мотифицира лесно от телефон или таблет, без това да е за сметка на пълната интерактивност. Освен това Tableau вече е достъпен и за операционната система Linux чрез създаването на Tableau Server. Той може да бъде инсталиран при клиента (on-premise) като виртуална машина или на физически сървър, а също така се предлага като базирана в облака платформа, работеща с най-популярните облачни услуги в света.

Към момента системата има повече от 70 хил. клиента, а през 2017 новите потребители са били повече от 16 хил. Едно от основните предимства на решението е удобният интерфейс, който лесно може да се използва и от хора без познания в сферата на програмирането. Той дава възможност на всеки отделен потребител да анализира единичен източник на данни на личния си компютър. От друга страна екипите на големи корпорации чрез него могат да извършват комплексни анализи на базата на сложно множество от източници, без необходимост от намеса на ИТ екипа.


X