Софтуер

Google Duplex: система за AI ще изпълнява задачи по телефона

CIO Media

По време на тазгодишната конференция I/O Google представи най-новата функция Duplex на своя виртуален асистент. Съвсем скоро той ще може чрез обаждане по телефона да запазва час при фризьор и да прави резервация в ресторант вместо потребителите. Засега проектът е в своя начален етап, но от компанията планират да започнат тестването на нови функции още през лятото.

След като Google Assistant бъде помолен да запази час за фризьор, той се обажда в салона за красота, разговаря със служителя и отправя запитването. По време на демонстрацията се вижда, че асистентът се справя със сложни въпроси и дори добавя кратки звуци (като „ъммм“), което му придава естествено звучене. Дори при разговорите, които не протичат точно по планирания начин, Google Assistant реагира доста подходящо. Трябва обаче да се има предвид, че вероятно от компанията са показали двата примера, при които той се справя най-добре.

Невероятното при тази демонстрация е, че виртуалният асистент звучи точно като човек, добавяйки малките паузи при задаването на въпросите и даването на отговорите. Има доста голяма вероятност обаче от Google да са променили малко гласа му. Едва след като опцията бъде пусната официално, ще се види как реално ще звучи виртуалният асистент при провеждането на разговор с човек. Засега няма информация кога точно ще се случи това. 


X