Софтуер

Най-накрая започва ерата на облачните бази данни

CIO Media

Макар че компаниите прекараха последните няколко години в преместване на своите данни от физическите инсталации към публичния облак, това продължава да представлява едно значително предизвикателство за повечето организации. Без съмнение Amazon Web Services (AWS) може да даде пример за 64 хил. миграции на бази данни през последните две години и въпреки това милиони фирми все още разчитат на своите корпоративни бази данни. Но изглежда, че това няма да продължи дълго.

Ryanair, най-голямата авиолиния в Европа, наскоро обяви, че ще мигрира цялата си инфраструктура в AWS. Важното е да се отбележи, че с този ход компанията всъщност ще се откаже от Microsoft SQL Server и ще го замени с Amazon Aurora.

Защо миграцията на базите данни в облака е толкова трудна?

Според специалистите базите данни са най-инертният софтуер на компаниите. Те са най-трудни за преместване и в същото време разполагат с най-ценния актив, а именно информацията. Заради това и организациите доста трудно сменят своите бази данни.

Най-доброто доказателство за това е списъкът с най-популярните бази данни в света, изготвян от DB-Engines. Макар че в него има доста промени като цяло, Топ 10 остава същия вече от доста време, като Oracle все още контролира около 40% от пазара за бази данни, достигащ 34 млрд. долара.

И все пак облакът навлиза необратимо в ежедневната работа.

Базите данни на прага на 21 век

Една от причините за тази закъсняла промяна е свързана с разходите. В своето изявление Ryanair приветства намаляването на разходите, съпътстващо преминаването към AWS базите данни при кампаниите за имейл маркетинг. Но никой не се прехвърля на изцяло нов доставчик само защото е по-евтино. Цената на преместването на базите данни е твърде висока сама по себе си.

Преминаването от SQL Server към Amazon Aurora от една страна ще доведе до понижаване на таксите за лиценз. От друга страна обаче, което всъщност е и по-важното, ще се увеличи продуктивността на разработчиците и на администраторите на базите данни.


Най-накрая започва ерата на облачните бази данни

© CIO Media, Cio.bg

Има и друга основна причина компаниите да се откажат от традиционните бази данни. През последните няколко години се наблюдаваше скоростно развитие на обработката на данни, което се случи почти извън Oracle вселената. Така наречените големи данни изискват бази данни, които могат да се справят с такъв голям обем, разнообразие и скорост на движение на информацията – нещо, което е невъзможно за SQL Server, Oracle DB, или IBM DB2. Тези релационни системи за управление на бази данни са създадени в една епоха, когато информацията беше сравнително малка, еднородна и добре адаптирана за редове и колони. Но светът вече е доста по-различен.

Компаниите осъзнават, че техните нужди за бази данни са се променили напълно. База данни, които работят добре за едно приложение с хиляда потребители, с няколко десетки гигабайта или терабайта и с потребители в един регион вече не са толкова подходяща опция, колкото бяха преди.

Днешните бази данни са насочени към милионите потребители по света с данни, чийто обем се измерва в петабайти и дори ексабайти. Времето за реакция преди се бавеше, но днес става дума за милисекунди, а в някои случаи за микросекунди.

Освен това организациите установяват, че вместо една база данни, която да ръководи всички техни приложения или дори само едно, те се нуждаят от различни машини за бази данни, чрез които да се справят с различните приложения или дори само с отделните части на същите приложения.  Това ги подтиква да вземат трудното решение за миграция. След като се направи изборът, то вече е сравнително лесно да се прецени дали да се използват от абсолютно всички облачни услуги на доставчика.

Може би Ryanair е само един от милионите клиенти, но ходът на нискотарифната компания е знак за значителна промяна, за преминаване към едно бъдеще, все по-доминирано от облачните услуги.


X