Софтуер

Базираният в облака изкуствен интелект ще промени правилата на играта

CIO Media

В края на миналата седмица в Белия дом се проведе конференция за бъдещето на изкуствения интелект. Представители на 38 компании, сред които Intel, Oracle, Ford, Boeing, Mastercard, Microsoft и Accenture, присъстваха на срещата.

Защо това се случва сега? Изкуственият интелект се очаква да създаде 2,3 млн. работни позиции до 2020 и да елиминира 1,8 млн. работни места, посочва изследване на Gartner. Основните теми бяха свързани с това как индустрии като здравеопазването и транспорта могат по най-добрия начин да използват изкуствения интелект, както й как да се финансират проучванията в областта. Разбира се, беше обсъден и въпросът за регулациите, които трябва да бъдат въведени по отношение на AI.

AI ще промени света, но не толкова бързо, колкото хората се страхуват

Облачният изчислителен модел е катализаторът. Изкуственият интелект ще бъде наистина достъпен, ако може да се купи по всяко време от доставчици като Google, Amazon Web Services и Microsoft. Освен това AI се е установил в съзнанието на хората  като концепция, която се очаква да промени живота и начина на работа.

Специалистите се съмняват, че AI ще трансформира драстично света през следващите няколко години. Нормално е всяка една нова технология да промени правилата на играта. Но това обикновено отнема години и докато настъпи моментът, иновацията вече се приема като нещо обикновено и логично.


Базираният в облака изкуствен интелект ще промени правилата на играта

© CIO Media, Cio.bg

Истината е, че технологиите променят работните позиции последните 150 години. Използването на изкуствения интелект не е много по-различно от навлизането на автоматизацията във фабриките, в които днес по-често служителите натискат бутони, отколкото използват инструменти. Без съмнение в някакъв момент ще се появят автономни автомобили и редица работни места ще изчезнат. Но дотогава има доста време, тъй като всички тези промени няма да настъпят особено бързо.

Регулациите, свързани с AI, ще има повече негативно влияние

Опитът досега показва, че когато едно правителство реши да въведе регулации спрямо дадена технологична иновация, то след това неизбежно настъпват непредвидени последствия. В повечето случаи държавните служители не са нито експерти в технологиите, нито разбират накъде върви тяхното развитие. А подобна комбинация определено не е рецепта за успех.

Това, което се случва в действителност е, че законите бързо стават неактуални и обикновено се стига до объркване, докато юристите разгледат въпроса. А междувременно технологиите бързо намират начини да заобикалят всички регулации и създадените от тях пречки.


X