Софтуер

IBM с инициатива за справяне с бедствията чрез облачни технологии, AI и блокчейн

CIO Media

По време на конференцията VivaTech в Париж, IBM и партньори представиха глобалната инициатива Call for Code, която се очаква да се превърне в най-мащабният и амбициозен проект, обединяващ стартъпи, академични общности и бизнес в решаване на сериозни социални проблеми - превенция, отговор и възстановяване при природни бедствия. В рамките на конференцията, Джини Ромети, президент и изпълнителен директор на IBM, се обърна с призив към технологичната индустрия за създаване на едно по-добро бъдеще. Като пример за това IBM ще предложи свои технологии и инвестиция от 30 милиона долара за 5 години в подкрепа на инициативата, а целта на програмата е да обедини световни лидери в областта на разработките и да се основе на технологии като изкуствен интелект (AI), блокчейн и облачни системи, както и Интернет на нещата (IoT), за да се справи със социалните предизвикателства на утрешния ден.

 

 

В IBM насочваме силата на технологии като AI, блокчейн, IoT и облака, за да се справим с някой от най-сериозните предизвикателства в бизнеса“, сподели Боб Лорд, главен директор дигитални системи в IBМ, и добави, че с Call for Code компанията призовава “всички разработчици да се включат в инициативата и да използват тези нови технологии в помощ на хората в нужда и на цялото общество.“ Чрез Call for Code, IBM и фондация David Clark ще обединят сили с Върховния комисариат по правата на човека на ООН за въвличането на засегнатите групи в подготовката за реагиране и възстановяване след бедствия.

Технологията може да бъде мощна сила за постигане на напредък в областта на правата на човека и изграждане на равноправни общности. Call for Code е отлична възможност за изследване въздействието и ролята, които технологиите могат да окажат за защита на човешките права при хуманитарни кризи“, смята и Лоран Сувер, ръководител външни комуникации към Върховния комисариат за защита на човешките права към ООН.

Call for Code също така интегрира подхода на Американския Червен кръст по нов начин, за да подкрепи жертвите при бедствия – особено ценно предвид факта, че 2017 г. беше една от най-лошите години по брой на катастрофални бедствия, сред които пожари, наводнения, земетресения и бури.

"Възможността за реакция при национални и международни природни бедствия с големи мащаби представлява екипно усилие и ние се вълнуваме, че имаме шанс да използваме уменията и анализите от технологичната индустрия за справяне с тези глобални предизвикателства", споделя Брад Кейзерман, вицепрезидент на Американския Червен кръст, и добавя: “Партньорства и технология като тези позволяват по-интелигентна и бърза възможност за реакция, които са от решаващо значение за по-ефективното подпомагане на нуждаещите се".

Call for Code кани софтуерните разработчици да създадат нови приложения, за да помогнат на общностите и хората да се подготвят по-добре за природните бедствия. Те могат да създадат приложение, което използва информация за времето и информация за веригата за доставки, за да алармират аптеките да увеличат доставките на лекарства, бутилирана вода и други продукти, въз основа на прогнозирано метеорологично бедствие например. Или пък приложение, което прогнозира кога и къде се очаква да бъде най-тежкото бедствие, така че достатъчен брой хора от аварийните екипи да бъдат изпратени предварително, за да подпомогнат нуждаещите се.

Инвестицията на IBM в размер на 30 млн. долара за период от пет години ще финансира достъпа на разработчици до инструменти, технологии, безплатен код и обучение с експерти. Екипът победител ще получи финансова награда, но може би по-значимото възнаграждение ще бъде достъпът до дългосрочна подкрепа, която ще помогне самата идея да се превърне от прототип в реално приложение. Това включва постоянна подкрепа за разработчиците чрез партньорството на IBM с Linux Foundation.

За да повиши осведомеността и интереса към инициативата, IBM организира интерактивни образователни събития, хакатони и подкрепа за общности на разработчици в над 50 града по целия свят, включително Амстердам, Бенгалуру, Берлин, Делхи, Дубай, Лондон, Ню Йорк, Сан Франциско , Сао Пауло и Тел Авив.

Как да се присъедините към Call for Code

Софтуерните разработчици могат да се регистрират днес на Callforcode.org.

 Проектите могат да бъдат подадени от физически лица или от екипи до пет човека между 18 юни 2018 г. и 31 август 2018 г.

През септември ще бъдат избрани тридесет полуфиналисти. Изтъкнато жури, включително някои от най-известните технологични експерти в света, ще избере печелившото решение сред тримата финалисти.

Победителят ще бъде обявен през октомври 2018 г. по време на събитие за връчване на наградата, организирано от фондацията David Clark Cause.

Допълнителни подробности, пълен график на лични и виртуални събития и обучения за Call for Code са достъпни на: http://www.developer.ibm.com/callforcode.


X