Софтуер

Sigmai сред финалистите за престижна софтуерна награда

CIO Media

Приложението Newsful на компанията Sigmai Limited намери място сред финалистите, борещи се за престижната софтуерна награда CODiE, присъждана от Software and Information Industry Association. Sigmai Limited специализира в използването на изкуствен интелект в текстовия анализ и попада сред финалистите в категория ‘Best Business Intelligence Reporting & Analytics Solution’.Наградите SIIA CODiE Awards са водещи за софтуерната и информационната индустрия и се провеждат от 30 години, като са групирани в 91 категории, които включват два основни сегмента - бизнес и образование - според фокуса на индустрията.

Приложението Newsful, което бе избрано от Thomson Reuters за част от тяхното Eikon App Studio, обяснява и визуализира връзката между корпоративни новини и промяната на цената на акциите, като борави с информация в реално време и разполага с архив от последните 3 години. Приложението помага на анализаторите да спестят време и да разпознаят как бизнес събитията влияят на инвеститорските решения, като филтрира ненужните новини и разпознава кои истории влияят на цената на акциите. Newsful дава знанието, което е нужно на организациите, за да получат предимство при търгуване. Приложението обработва както актуални новини, така и информация от последното десетилетие, като борави с 50,000 публикации.

Доволни сме от признанието на нашите партньори в индустрията. Класирането ни като финалисти показва как нашата технология за изкуствен интелект променя начина, по който финансовият пазар и корпоративните ръководители извличат информацията от новините“, коментира Джеси Мур, СЕО на Sigmai.

Финалистите на наградите CODiE 2018 са някои от най-иновативните продукти с огромно влияние на пазара. Щастливи сме да отличим тези продукти и влиянието, което имат, за да променят бъдещето на бизнеса“, обяснява от своя страна Кен Уош, президент на SIIA CODiE Awards.

Българската връзка

Sigmai Limited е създадена след като Sigma News Ventures Group Ltd. (SNV) придоби базирания в София стартъп Metabolize. Новата компания се специализира в изследвания в сферата на изкуствения интелект и извличане на информация от всякакъв вид писмено съдържание, включително документи, новини, записи на разговори с клиенти, финансови разговори, вътрешни и външни доклади, решения на съда, правни договори и научни доклади.

В миналото Sigma News Ventures Group използваше комбинация от собствената си технология за обработка на естествен език, системи за машинно самообучение и анализатори, базирани в София, за да анализира корпоративни новини и да свързва бизнес събитията с движението на цените на акциите. Metabolize пък е дъщерна компания на Benedictus, създадена през 2017 г. от норвежкия предприемач Кристофър Солхайм, за да предлага услуги, свързани с изкуствен интелект и машинно самообучение на компании, които нямат необходимия ресурс.


X