Софтуер

Facebook призна, че споделя потребителски данни с китайски компании

CIO Media

Във вторник, Facebook Inc. обяви, че има партньорства за споделяне на данни с най-малко четири китайски компании, включително Huawei, третият по големина производител на смартфони в света, който е разследван от американските служби заради съмнения, свързани с националната сигурност. Социалната платформа призна, че Huawei, производителят на компютри Lenovo Group и производителите на смартфони OPPO и TCL Corp са сред около 60 компании от целия свят, които са получили достъп до някои потребителски данни с цел пресъздаване на подобен на Facebook потребителски опит.

Припомняме, че в понеделник членовете на Конгреса изразиха безпокойство, след като в неделя The New York Times съобщи, че данните на редица потребители на най-голямата социална платформа биха могли да бъдат достъпни за определени хардуерни компании без тяхното изрично съгласие. Facebook отхвърли новите обвинения, като от компанията заявиха, че целта им е да позволят на потребителите да имат достъп до функционалностите на платформата и на мобилни устройства.

 

Освен това от Facebook бяха категорични, че повече от половината от партньорствата вече са прекратени, като действието на това с Huawei ще бъде преустановено в следващите дни. От интернет гиганта смята да прекратят сътрудничеството си и с другите три китайски компании, които са подложени на проверка от американското разузнаване по подозрения в шпионаж. Според властите по този начин те заплашват критичната инфраструктура на страната, нещо, което Пекин систематично отрича.

Сенатор Марк Уорнър, вицепрезидент на Разузнавателната комисия, дори припомни, че подобни подозрения съществуват още от 2012 г. "Новината, че Facebook предоставя привилегирован достъп до своят API на китайски хардуерни производители като Huawei и TCL, поражда основателни опасения. Очаквам с нетърпение да науча повече за това как Facebook гарантира, че информацията за техните потребители не е била изпратена към китайски сървъри", коментира Уорнър.

 В отговор, от Facebook завиха, че компанията внимателно управлява достъпа на китайските компании.

"Facebook заедно с много други американски технологични компании са работили с тях и други китайски производители, за да интегрират услугите си на тези смартфони. Интеграцията ни с Huawei, Lenovo, OPPO и TCL беше контролирана от първата крачка”, се казва в изявление на Франсис Варела, вицепрезидент на мобилните партньорства за Facebook. Варела добави, че "предвид интереса от страна на Конгреса, искаме да изясним, че цялата информация от тези интеграции с Huawei е съхранена на устройствата, а не на техните сървъри."

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунинг от своя страна заяви, че няма да коментира сътрудничеството между компаниите и не знае нищо за ситуацията като цяло. "Но все пак се надяваме, че САЩ може да осигури справедлива, прозрачна, отворена и приятелска среда за инвестиционните и оперативните дейности на китайските компании", каза Хуа пред репортери.

Отговорите, които трябва да даде Зукърбърг

Търговската комисия към Сената също поиска главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг да отговори на разпространената информацията, че е споделяла лична информация на потребителите с други компании, само седмици след като платформата се зарече да промени практиките заради скандала с Cambridge Analytica.

През април, Федералната комисия по съобщенията предложи нови правила, които биха ограничили достъпа до американския пазар на компании, които според нея представляват заплаха за сигурността на американските телекомуникационни мрежи. Това законодателство е насочено към Huawei и ZTE Corp, вторият по големина производител на телекомуникационно оборудване в Китай. През май, Пентагонът задължи търговските обекти в американските военни бази да спрат продажбите на смартфони Huawei и ZTE, като се позовават на потенциални рискове за сигурността.

 


Facebook призна, че споделя потребителски данни с китайски компании

© CIO Media, Cio.bg

В тази връзка, двама сенатори – републиканецът и председател на Търговската комисия Джон Тюн и режисьорът демократ Бил Нелсън – изпратиха писмо до Зукърбърг, с въпрос дали компанията одитира партньорствата си, изискване, заложено в заповед на комисията от 2011 г., и дали не иска да преразгледа показанията си, дадени пред Сената през април. От Facebook отговориха, че очакват с нетърпение да отговорят на всички въпроси, които има комисията.

Според служители на Конгреса обаче от Facebook все още не са отговорили на стотиците писмени въпроси, изпратени от техни колеги след явяването на Зукърбърг през април.

 

 


X