Софтуер

Да повдигнем завесата пpeд бъдещето на роботизираните градове

CIO Media

Във фабрики, лаборатории и най-вече в научната фантастика, въображаеми роботи поддържат представата ни за изкуствените хора и автономните машини.В реалния свят обаче роботите имат изненадващо малък периметър, който се ограничава основно до градските райони. Четвъртата индустриална революция, движена от Големите данни и умните алгоритми, оформя пространствата и градския живот в отговор на възможностите и предизвикателствата в икономическата, социалната, политическата и здравната сфера. Градовете ни стават прекалено големи, за да се управляват от хора. 

А доброто градско управление предполага плавен поток от стоки, данни и хора, който се движи през обществените услуги, трафика и доставките. В този смисъл - дългите опашки в болниците и банките са знак за лошо управление. А уличните задръствания показват, че пътищата и системите за движение са недостатъчни. Стоките, които все повече поръчваме онлайн, не пристигат достатъчно бързо. А Wi-Fi често не успява да се справи с цифровите ни нужди 24 часа в денонощието. Накратко, градският живот, характеризиращ се със замърсяване на околната среда, живот на бързи обороти, задръствания, свързаност и повишена консумация, се нуждае от роботизирани решения - или така си мислим. 

През последните 5 години, националните правителства гледат на автоматизацията като на ключ за по-добра организация на градската среда. Много населени места се превръщат в опитно поле, където централните и местни власти експериментират с роботи в социална среда. Проектите са насочени към улесняване живота на хората или имат чисто имиджова функция – демонстрират доброто управление и варират от автономни превозни средства, през автомати за лекарства или роботи, които обслужват хората в магазини и ресторанти или дроновете на Amazon за доставка на пратки. Градовете се автоматизират с различен темп и в различни насоки. 

Много големи градове като Сеул, Токио, Женшен, Сингапур, Дубай, Лондон, Сан Гранциско и др. вече тестват автономните автомобили, в надпревара да пуснат безпилотни коли. Летищата и складовете също стават все по-автоматизирани и роботизирани. Тестовете на дронове са често явление в логистичните складове на много големи компании. Автоматизираните контролни системи, регулират и оптимизират потока от превозни средства. Вертикалните ферми от ново поколение използват иновативни системи за отглеждане на различни земеделски култури. Новите мобилни здравни технологии обещават грижа за здравето извън болничните заведения. Социалните роботи навлизат в много сфери - от полицаи до сервитьори. 

Както показват примерите, градската автоматизация се осъществява на вълни, които се съсредоточават в едни насоки и региони и прескачат други. При това положение - как да прогнозираме градовете си за бъдещето? Само един по-широк поглед ще ни позволи да направим това. Токио, Дубай и Сингапур са три примера, които дават представа колко разнообразни могат да бъдат приоритетите. 

Токио

В момента, в японската столица кипи трескава подготовка за 2020, а правителството е замислило да използва събитието, за да представи много от новите роботизирани технологии. Токио е една от градските лаборатории, а институцията, която отговаря за пилотните проекти се казва Съветът за осъществяване на роботизираната революция ( Robot Revolution Realisation Council) и беше сформирана през 2014.


Сингапур

Правителството там експериментира с роботи с различно предназначение, например – като продължение на съществуващите системи, което подобрява управлението и сигурността в града.


В Сингапур разглеждат роботите и автоматизираните системи като "естествено" разширение на съществуващата интелигентна градска екосистема. Това виждане се подхранва от автономните роботи за доставка (експериментален проект на AirBus) и безпилотните автобуси от Easymile, EZ10. Хотели в Сингапур използват държавни субсидирани сервизни роботи за почистване на помещенията, както и за доставка на бельо и консумативи. Друга ниша за навлизане на умните автономни технологии, не само в островния град държава, но и в световен мащаб - е социалните грижи и здравеопазването.


Дубай

Столицата на ОАЕ е още един пример за умен град, подкрепян от държавната политиката. Там гледат на роботизацията не само като начин за подобряване на управлението на различни системи – Дубай активно роботизира обществените си услуги, като си е поставил амбициозната цел да стане „най-щастливият град на света“. Експериментите с роботи в Дубай, показват, че не само космополитните западни градове могат да дадат повече на жителите си чрез новите технологии, но и авторитарно управляваните населени места, където роботите намират приложение в обществените услуги, опазването на реда и видеонаблюдението.Да повдигнем завесата пpeд бъдещето на роботизираните градове

© CIO Media, Cio.bg


Роботиката се превръща като едно от новите направление за геополитическа конкуренция между страните. През 2019 Дубай и Uber обещават да пуснат летящи таксита, а до 2030, градските власти планират да автоматизира 25% от транспортната.Понастоящем се правят изпитания на хуманоиди полицаи, създадени в базираната в Барселона PAL Robotics и оборудвани с превоз от сингапурската UTSAW. Ако експериментите са успешни, правителството на островната държава обяви, възнамерява да роботизира 25% от полицията до 2030.


X