Софтуер

Как блокчейн може да промени бизнеса

CIO Media

Дигиталната революция постави началото на нови парадигми в сфери като политиката, търговията на дребно и развлекателната индустрия. Но днес онлайн общността е тази, която се развива много повече в сравнение с другите сектори.

Същевременно конкуренцията и липсата на искреност в отношенията се срещат все повече заради интернет. Няколко онлайн платформи печелят от несправедливо използване на услуги, а създателите на съдържание прибягват до заглавия примамки (clickbait), за да подлъжат потенциалната аудитория да посети техните уебсайтове.

По този начин те максимизират трафика и получават импресии. На свой ред интернет потребителите си инсталират ад-блокери, за да отстраняват агресивните реклами. Освен това днес все по-популярно става пиратството. Милиони потребители по света предпочитат подобен подход вместо да плащат такси за услуги и продукти.

Наистина ли обаче няма начин да се промени онлайн поведението или дори цялата икономика?

Силата на блокчейн

Блокчейн – технологията, която стои зад криптовалути като биткойн – е наистина една добра възможност да се насърчи сътрудничеството и справедливото използване на услугите. Тя осигурява решение, което позволява да се зачетат интересите на всички участващи страни.

По този начин доставчиците и потребителите не само притежават, но и поддържат услугите, които се захранват с блокчейн. Те също така споделят приходите, които са постигнати от тези услуги.


Как блокчейн може да промени бизнеса

© CIO Media, Cio.bg

Как блокчейн може да подпомогне бизнеса

Към момента няколко компании се опитват да научат повече за тази концепция и как могат да я използват, за да развиват платформи, които са насочени към общия интерес.

Например, Papyrus е блокчейн компания, която се опитва да промени пейзажа на дигиталната реклама. Тя използва умни договори, за да създава справедлива и прозрачна среда, в която потребителите, публикуващите и рекламодателите могат да правят бизнес.

Както беше споменато, всички страни ще могат да се възползват от подобен тип дигитална платформа за реклама. Тъй като това елиминира междинните разходи, рекламодателите не трябва да инвестират много средства, а публикуващите ще могат да спечелят повече.

Прозрачността на блокчейн също така гарантира, че както публикуващите, така и рекламодателите могат да определят всички реклами, които се показват, както и да вземат заедно решение как дивидентите трябва да бъдат разпределени.

Подобни начинания се наблюдават и в други сектори, един от които е здравеопазването. Това е друг пример как доставчиците на услуги и потребителите могат да спечелят от използването на една и съща платформа.

С продължаващото развитие на блокчейн технологията ще се появят нови домейни и индустрии, като те ще отговарят на същите принципи, които тази технология тепърва се опитва да наложи.

Централизираните системи не могат да създават среда, която да поддържа честност и сътрудничество, но блокчейн може един ден да превърне в стандарт тези ценности. В крайна сметка тази технология има потенциала да промени цялата икономика, включително дългогодишните структури на капитализма.


X