Софтуер

9 примера за използване на добавена реалност от бизнеса (част 2)

CIO Media

От известно време добавената реалност е инструмент, който напълно променя правилата на играта при визуализирането на данни от индустрии като промишлено производство до здравеопазване. Представяме ви няколко примера как инструментите на добавената реалност помагат на организациите да намалят разходите си, да пускат нови продукти на пазара, да подобрят съвместната работа на отдалечените си екипи и да визуализират проблемите, преди те да се проявят в реалния свят.

Подобрения у дома

Новосъздадената компания за домашни подобрения Porch има мрежа от 250 000 договорни партньори, извършващи домашни ремонти от поправки на електроуреди до промени на интериора. Наскоро Porch започна работа с доставчика на добавена реалност Streem, което позволява ремонтите да започнат още преди техникът да е дошъл на адреса.

Приложението на Streem представлява комбинация от машинно обучение (за да намерите частта, която се нуждае от ремонт) и компютър (за помогне при самия ремонт). Приложението позволява на водопроводчици, електротехници и майстори да направят необходимите измервания, да заснемат видео или да проведат видеочат със собственика на дома, за да открият проблема, да предложат как да се реши и да калкулират цената, преди ремонтът да е започнал. Инженерите могат да наблюдават дистанционно работата на техниците и при по-сложни казуси да помагат. Подизпълнителите използват Streem, за да намалят броя на посещенията на място и да организират по-добре ангажиментите си.

Окабеляване в самолетите на Boeing

Самолетният производител Boeing поставя в самолетите си хиляди километри от кабели. Много самолети от един и същ вид имат различни кабелни конфигурации. Когато нещо се обърка, техникът може да прекара часове между диаграмите с кабели на лаптопа и вътрешността на самолета в опити да го оправи. Но корпоративната версия на Google Glass и добавената реалност, прожектирана върху самолета, помага да се съкрати процесът на ремонт с 25%, твърдят от Боинг.

AR решението от типа „свободни ръце“ върви със софтуера на Upskill, наречен Skylight. В допълнение към възможността да виждат как трябва да се окабели самолетът, служителите на Boeing получават гласови инструкции какво да правят стъпка по стъпка. Като бонус намиращите се на друго място инженери могат да използват информация от потока „Виж, каквото аз виждам“ от очилата на техника. Boeing твърди, че заедно с ускоряване на процеса по окабеляване, добавената реалност помага за намаляване до минимум на грешките.

Строежи със смесена реалност

Френската компания GA Smart Buildings е открила, че двуизмерните планове на сградите са слабото място в контрола на качеството и често водят до конструктивни грешки. Те, от своя страна, причиняват забавяния и превишаване на разходите. Компанията се е обърнала съм решение за добавена реалност, което помага на строителите да упражняват по-прецизен качествен контрол върху монтажа на механични, електрически и водопроводни системи и върху бетона.

Компанията изработва предварително части от сградата във фабрика. Проблемите й идват, когато трябва да сглоби елементите на място. За да се оправи със свързването, AR системата показва проекция на моделите директно върху действителната площ, на която се строи. Така става напълно ясно на строителите къде да поставят съответния елемент. Системата позволява и съвместна работа със специалисти, които не се намират на обекта. Компанията е категорична, че работата в мащаб 1:1 я улеснява при позициониране на оборудването и определяне на несъответствията между плановете и действителния строеж.

Да направиш виртуален камион

Повечето AR холограми са достатъчно големи, за да получите ясна картина на случващото се, но твърде малки, за да се виждат добре на масата за конференции. Paccar и DAF trucks са предприели различен подход към използването на добавена реалност. Те изграждат холографни образи с големината на 25-метров камион.

Изображението се прожектира в огромен склад и изглежда толкова реалистично, че може да се прегледа подробно, преди да се направи истинският камион. Преди време това е правено с глинени модели, които обаче са били скъпи, а изграждането им е отнемало време. Стаята за дизайн с добавена реалност помага на производителя да пуска камионите на пазара много по-бързо от своите конкуренти.

Paccar, заедно с канадската дизайнерска фирма Finger Food Studios, е разработила софтуер за 3D рендеринг, който чертае камиона и показва промелнивите величини като въздушен поток и скорост. Прототипирането с добавена реалност намалява разходите и времето за проучване и дизайн с три месеца, твърдят от фирмата.

Кръвни изследвания с по-малко болка

Всеки, на когото са правили кръвни изследвания, знае, че в това има голяма доза досещане и болка. Досещането участва особено активно, ако вените на пациента не се виждат добре и лаборантът трябва да ги открие. Компанията AcuVein е разработила комбинация от лазерно сканиране и добавена реалност, за да намали броя на неуспешните интравенозни манипулации и да помогне на лаборантите веднага да открият вената.

Първо техниците използват хендхелд устройство, за да сканират вените на пациента с използването на инфрачервена светлина. След това малък проектор прожектира венозната система директно върху кожата. Според компанията така е 3,5 пъти по-вероятно лаборантът да улучи вената от първия път.


X