Софтуер

Европейската комисия със стратегия за облачния компютинг

CIO Media

Европейската комисия ще разработи сертификационни схеми за доверени доставчици на облачни услуги, съобщиха от институцията. В тях ще влизат условия на „защитени и справедливи“ договори за клауд компютинг, включително Service Level Agreements и ще се подобрят техническите стандарти за потребителите на облачни услуги.

С лансирането на новата стратегия Европейската комисия очаква да създадат 2,5 млн. нови работни места в икономиката, което в парично изражение ще възлезе на 160 млрд. евро годишно до 2020 г.


Облачната стратегия ще увеличи доверието в решенията за иновативен компютинг и ще ускори налагането на единен цифров пазар, на който европейците се чувстват свободни“, казва Вивиан Рединг, зам.-председател на ЕК. „Това означава и бързо приемане на новата рамка за защита на данните, която Комисията лансира по-рано тази година и разработването на сигурни и справедливи договорни условия“, допълни тя.

Европейският съюз си партнира със страните членки, за да създаде възможности на европейските доставчици на облачни услуги да се развиват, твърдят от ЕК.


X